Нафта вище 50 дол. за барель рятує економіки країн Перської затоки від кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта вище 50 дол. за барель рятує економіки країн Перської затоки від кризи

Енергетика
406
Країни-виробники нафти Перської затоки знову є привабливими для іноземних інвестицій і шукають місця для розміщення власних коштів, чому сприяє стабілізація вартості нафти вище позначки $50 за барель, повідомило агентство Bloomberg.
У той час як найбільші клієнти цих держав імовірно продовжать перебувати в стані рецесії цього року, підвищення цін на нафту дозволить країнам Перської затоки вийти зі світової фінансової кризи швидше за інших. Про це свідчить як повернення на міжнародний ринок капіталу Катару і Абу-Дабі, так і залучення Саудівською Аравією нових інвестицій таких великих інвесторів, як KKR & Co.
На цьому тлі фондові ринки регіону збільшуються. Зокрема, індикатор ринку акцій Саудівської Аравії Tadawul All Share з початку поточного року злетів на 26% після падіння на 56,5% у 2008 році.
"Очікувана стабільність нафтових цін ставить країни Перської затоки у відносно привілейованіше становище порівняно з Європою та США, - вважає економіст Gulf Research Center Екарт Вортц. - У 2010 році це ймовірно призведе до деякого поновлення зростання економіки, на відміну від економік розвинених країн".
ВВП Саудівської Аравії в 2009 році знизиться на 0,9%, ОАЕ - на 0,6% і Кувейту - на 1,1%, повідомлялося у квітневому прогнозі Міжнародного валютного фонду. Для порівняння, у США фонд очікує падіння економіки на 2,8%, у Європейському союзі - на 4% і в Японії - на 6,2%.
За прогнозами аналітиків, опитаних Bloomberg, вартість нафти, протягом року коштуватиме вище $50 за барель, а наступного року - $60 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас