"Ъ": НБУ розпочав ліквідацію банку "Причорномор'я" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ розпочав ліквідацію банку "Причорномор'я"

1299
Нацбанк почне першу з початку фінансової кризи ліквідацію в банківському секторі. У листі №44-012/5249-9950 НБУ повідомив, що постановою №305 відкликав з 25 травня ліцензію банку "Причорномор'я", у якій з 2 лютого працювала тимчасова адміністрація, і ініціював процедуру його ліквідації. "В "Причорномор'я" дуже великі проблеми із платоспроможністю, а інвестора їм знайти не вдалося. Тому вирішили його ліквідувати,- пояснив виконавчий директор з банківського нагляду НБУ, глава адміністративної ради Фонду гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) Василь Пасічник.- З поверненням усіх внесків упорається фонд. Хоча в "Причорномор'я" є активи – кошти від їхнього продажу будуть повернуті вкладникам". За даними НБУ, до 1 квітня портфель депозитів фізичних осіб банку склав 134,21 млн грн, юридичних – 15,15 млн грн, інших банків – 5,65 млн грн.
Висновок про те, що "Причорномор'я" не підлягає відновленню без допомоги інвесторів, був поданий в Нацбанк ще 3 березня, сказав тимчасовий адміністратор "Причорномор'я" Юрій Шевцов. "Після того як інвестор не був знайдений, а нинішні акціонери відмовилися збільшувати капітал, було вирішено ліквідувати банк. Зобов'язання перед фізичними особами становлять 137 млн грн, з яких 129 млн грн – внески до 150 тис. грн. Ще 18 млн грн – зобов'язання перед юрособами,- розповів пан Шевцов.- Активів у банку майже немає. Є приміщення в Миколаєві, балансовою вартістю 7 млн грн. За рахунок цих коштів і активів, які банк продасть як застави, ми віддамо кошти вкладникам". Дніпропетровський банк "Причорномор'я" створений у 1993 році. До квітня 2009 року в нього не було акціонерів із часток понад 10%.
"Причорномор'я" став першим і найменшим з 15 банків з тимчасовими адміністраціями, який НБУ вирішив ліквідувати. З активами в розмірі 157,5 млн грн він посідав усього 167-е місце серед 182 банків. Зобов'язання перед вкладниками- фізичними особами по виплаті сум до 150 тис. грн повністю лягають на ФГВФО. Але фонд не гарантує виплату депозитів, залучених після 2 березня, коли банк був переведений у тимчасові учасники ФГВФО. Сума внесків фізосіб – понад 150 тис. грн (але перевищення – не більше 50 тис. грн) – перебуває на третьому місці в черзі; понад 200 тис. грн – на четвертому; кошти юридичних осіб – на сьомому.
Згідно із законом про ФГВФО, ліквідатор повинен протягом 20 днів передати фонду список вкладників, які мають право на компенсацію, який фонд перевіряє ще 30 днів. ФГВФО повинен повідомити вкладників про рішення через офіційні ЗМІ протягом трьох днів. Банки-агенти ФГВФО з виплати внесків у 2009 році: Сведбанк, Правекс-Банк, ПриватБанк, "Райффайзен Банк Аваль", Укрсоцбанк, "Хрещатик", Брокбізнесбанк і Ерсте Банк.
Банкіри сподіваються на швидку ліквідацію "Причорномор'я". "Якщо після діагностики приходить розуміння того, що в банку немає майбутнього, ухвалюється рішення про злиття його з якимось іншим банком або ліквідацію. Процес може тривати більше року,- говорить тимчасовий адміністратор банку "Київ" Віктор Мироненко.- Активи потрібно продавати за ринковою ціною, щоб після їхньої реалізації повертати кошти". Згідно із законом " Про банки і банківську діяльність", ліквідація установи повинна завершитися протягом трьох років після відкликання ліцензії. Втім, Нацбанк має право продовжити процедуру на рік.
Долю "Причорномор'я" можуть розділити інші банки. "Банки, які не будуть рекапіталізовані державою і не знайдуть інвесторів, доведеться ліквідувати",- відзначає тимчасовий адміністратор Родовід Банку, член правління НБУ Віктор Кравець. За підсумками I кварталу в "Причорномор'я" виявився негативний власний капітал (мінус 12,32 млн грн). Негативний результат одержали ще два банки з тимчасовими адміністраціями: Трансбанк (мінус 29,22 млн грн) і Укрпромбанк (мінус 2,51 млрд грн). Але якщо активи ФГВФО, які у квітні виросли на 38,8%, до 4,55 млрд грн, покривають портфель депозитів фізосіб Трансбанка (464 млн грн), то їх було б недостатньо для Укрпромбанка (7,29 млрд грн).
Олена Губарь
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас