Пасхавер: Націоналізація небезпечна для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасхавер: Націоналізація небезпечна для України

Казна та Політика
626
Націоналізація небезпечна для України, оскільки держава ніколи не була ефективним суб'єктом підприємництва, заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".
Учений нагадав, що націоналізація, зокрема, у західних країнах, є заходом тимчасовим (щойно криза пройде, націоналізовані банки і компанії знову будуть продані в приватні руки) і несправедливою.
Він також підкреслив, що сама по собі націоналізація з наступним продажем - це перекладання проблем, пов'язаних з неефективними власниками, на платника податків.
"Тому все залежить від того, як буде поводитися держава. Але в мене є великі сумніви, що вона буде поводитися як ефективний власник. В Україні така позиція небезпечна десятикратно. Ми - корупційне суспільство, і ми ніколи не показували, що держава може бути ефективним суб'єктом підприємництва. На мій погляд, це невиправдано великі ризики, пов'язані з ідеологією націоналізації", - пояснив Олександр Пасхавер.
На його думку, неправильним кроком є, зокрема, спроба націоналізувати банки в умовах бідної країни і корупційного суспільства.
"Національний банк повинен гарні банки рефінансувати і намагатися стимулювати покупку малоефективних банків більш ефективними", - порекомендував учений.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас