Тимошенко: Газові питання між Україною та РФ остаточно не вирішені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Газові питання між Україною та РФ остаточно не вирішені

Енергетика
307
Газові питання між Україною та РФ остаточно не вирішені. Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко після зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним в Астані, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми обговорили питання стабільної роботи газотранспортної системи України і накачування газу в сховища. Усі питання перебувають у порядку обговорення і рішення на цю хвилину остаточно ми ще не прийняли. Але я вірю в те, що ми знайдемо компромісне рішення, яке дозволить забезпечити стабільність газотранспортної системи України в осінньо-зимовий період", - сказала Тимошенко.
Вона також відзначила, що під час зустрічі обговорювалися питання спільного із РФ подолання економічної кризи.
У свою чергу Путін повідомив про те, що Росія розглядає можливість продажу природного газу Україні в рахунок оплати його транзиту. "Ми обговорювали питання щодо можливості оплати газу в рахунок майбутнього транзиту на 5 років. Зрозуміло, що ризики для РФ дуже великі, враховуючи президентські вибори в Україні", - сказав прем'єр-міністр, відзначивши, що РФ надала Україні низку пропозицій і готова до подальших переговорів.
При цьому він підкреслив, що газ в українські підземні сховища повинен бути закачаний уже найближчим часом. "Що стосується накачування газу в ПСГ України, то мова йде про те, що зараз, саме в цей період, повинно бути зроблене це накачування. Тому що без закачаного в сховища газу українська економіка і сфера газпромзбуту не зможе нормально існувати в осінньо-зимовий період. Приблизно 15 млрд куб. м газу піднімається з газових сховищ протягом року паралельно з виїмкою газу для внутрішнього споживання України. Це складна технологічна схема і без використання газу в сховищах економіка України існувати не може. Виходить, газ повинен бути закачаний зараз у цей час. Коштує він 5 млрд дол., а саме 4,7-4,8 млрд дол.", - сказав Путін.
Як повідомлялося, напередодні Президент України Віктор Ющенко висловив стурбованість наміром уряду запропонувати Росії оплатити авансом транзит газу. На думку глави держави це може в майбутньому призвести до відчуження окремих активів "Нафтогаза". У відповідь на це Тимошенко заявила, що авансові розрахунки "Газпрому" з "Нафтогазом" за транзит російського газу територією України не призведуть до відчуження активів української компанії. При цьому вона нагадала, що подібна практика авансових розрахунків існувала і раніше, наприклад, у період діяльності в Україні компанії Rosukrenergo.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас