Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті, індекс РТС утримався вище 1000 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті, індекс РТС утримався вище 1000 пунктів

Фондовий ринок
157
Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті, продемонструвавши в п'ятницю підйом за більшістю blue chips на чолі з банками на тлі зростання світових фондових майданчиків через те, що дешевшає долар США; індекс РТС закріпився вище психологічної оцінки 1000
За підсумками торгів у п'ятницю індекс РТС піднявся до 1013,37 пункту (+1,2%, максимум з початку року був зафіксований 20 травня - 1023,98 пункту), індекс ММВБ виріс до 1054,03 пункту (+1,9%), основні "фішки" подорожчали на біржах на 0,1-4,2%.
За тиждень індекс РТС додав 8,2%, індекс ММВБ виріс на 5,2%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії в п'ятницю знизився до базового активу всього на 3,4 пункту, що говорить про нейтральні настрої гравців.
Лідерами зростання виступили акції Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (+4,2% звичайні та +14,4% "префи" на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+3%, до 4,42 копійки).
Також подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,4%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+1,2%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+0,1%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,5%), "Сургутнафтогаза" (РТС: SNGS) (+1,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+3,4%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,8%).
Подешевшали акції "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-0,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-1,2%).
На світових фондових майданчиках у п'ятницю переважала позитивна динаміка: європейські індекси додали в межах 1%, також помірне зростання індексів відзначалося на початку торгів у США.
Денні переглянуті дані у Великобританії про обсяг ВВП за перший квартал не принесли неприємних сюрпризів: оцінка зниження ВВП порівняно із трьома попередніми місяцями залишена на рівні 1,9%, як і очікувалося. Це максимальне скорочення із третього кварталу 1979 року.
Підтримку російським акціям протягом дня також робила нафта, що піднімалася в район $62 за барель WTI на тлі ослаблення долара США відносно євро (курс євровалюти піднявся впритул до $1,4). Тим часом до вечора п'ятниці через фіксацію прибутку нафта розгубила весь приріст: ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень склала $61,07 за барель (+0,03%).
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, основний інтерес учасників торгів у п'ятницю був зосереджений в акціях Ощадбанку, обсяги торгів за якими більш ніж удвічі перевищили обіги по "Газпрому". На початку наступного тижня торги в США і Великобританії проводитися не будуть, тому російський ринок акцій змушений буде діяти самостійно. Однак з вівторка на ринок будуть надходити новини, які здатні вплинути на динаміку ринку: крім традиційних даних щодо безробіття, вийде велика кількість статистичних даних щодо будівництва, а наприкінці тижня - переглянуте значення ВВП США за перший квартал поточного року. Індекс ММВБ за два минулих тижні позначив для себе досить широкий бічний діапазон 980-1100 пунктів. Такі оцінки залишаться актуальними і наступного тижня, уважає аналітик.
За словами портфельного менеджера ІФК "Опціон" Володимира Бачуріна, приводів для зростання в п'ятницю було декілька: "зелена" Європа, зростаючі ф'ючерси на американські фондові індекси, значне зміцнення рубля і сильна нафта. Основна інвестиційна ідея зараз на ринку - це перетікання коштів з валюти в акції, які залишаються хоч і дорогими, але привабливими через високу нафту, підтримку якій робить падаючий долар. Інвестори знаходять захист у сировинних активах і виводять кошти з доларових вкладень, спостерігається "втеча від долара", відзначає він.
З корпоративних тем Бачурін відзначив гру в привілейованих акціях Ощадбанку, де основна ідея полягає у високому спреді між "префами" і звичайними.
Аналітики компанії Nettrader звернули увагу на негативні новини від Мінфіну і Зовнішекономбанку (ВЕБ), які можуть піти на продаж акцій, що скуповувалися ВЕБом у розпал кризи наприкінці минулого року. За купленими паперами держава має гарне зростання курсової вартості до теперішнього моменту, і для фіксації прибутку є передумови. Однак провадити продаж назад на відкритому ринку, а не якому-небудь великому покупцеві, з погляду капіталізації російського фондового ринку недоцільно. Такими діями можна віджахнути іноземних інвесторів, що й так не сильно рвуться в російські папери, та й резидентам буде несолодко. Проте ВЕБ подає ринку сильний "ведмежий" сигнал.
"Поспішати ця держструктура із продажем не буде, рішення ще не прийняте, але момент обраний не дуже вдалий. Можливо, свідомий ВЕБ буде чекати зростаючих настроїв на зовнішніх ринках і "заливати" продажами акцій саме в такі дні, але оптимізму від цього не багато", - уважає замдиректора аналітичного департаменту компанії Nettrader Андрій Бутенко.
Наступний тиждень почнеться спокійно, якщо сильних коливань на той час не випробують нафтові котирування. Ключові рівні для індексу ММВБ: 950, 1000, 1040-1050, 1100 пунктів. У четвер 28 травня відбудеться засідання ОПЕК: квота на поставки нафти картелем при ціні в $60 чи навряд буде скорочена, але спекуляції на можливому скороченні на початку тижня можливі. Стурбовані цього тижня погіршенням прогнозу ФРС про стан американської економіки інвестори будуть приділяти значну увагу макроекономічній статистиці. Російський ринок завершив цей тиждень вище, але настрій став більш корекційним, констатує експерт.
За оцінкою начальника аналітичного керування ІФ "Олма" Володимира Детинича, з позицій технічного аналізу, найближчою короткостроковою метою ринку залишається рівень 1060 пунктів за індексом РТС. Дані технічного аналізу не виключають можливості підвищення і за ф'ючерсами на нафту Brent, що може підтримати зростання котирувань. Тим часом активність нерезидентів на початку наступного тижня буде невисокою, тому що в США понеділок - вихідний день (Memorial Day).
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев розраховує, що в США в п'ятницю не будуть переважати продажі, оскільки перед довгими вихідними вкрай небажано пробивати вниз оцінку 879 пунктів за індексом S&P 500.
" Незважаючи на відсутність важливої статистики зі США, підсумки п'ятниці важливі для фондового ринку, оскільки багато чого залежить від підсумків американської сесії. Головне, щоб рівень 879 пунктів за індексом S&P 500 не був пробитий униз. У цьому випадку в понеділок можна буде очікувати продовження підйому і на російському ринку акцій. Падіння ж індексу S&P 500 нижче зазначеного рівня потрібно буде сприймати як сигнал для закриття спекулятивних "довгих позицій" за російськими "фішками", - уважає Клещев.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін також відзначив загрозу ринку з боку локальних факторів: ВЕБ розглядає ймовірність продажу російських акцій, куплених у розпал кризи на кошти Фонду національного добробуту (ФНБ). На 1 травня вкладення в акції склали 175 млрд рублів, Мінфін прагне змінити портфель фонду, додавши в нього папери іноземних компаній і зафіксувавши частину прибутків. Для вітчизняного ринку це може виявитися серйозним ударом і спровокувати паніку. Заспокоюють лише заяви Мінфіну про те, що продажі будуть поступовим, хоча "навіс" акцій ВЕБа, по суті, стане "кришкою" для зростання вітчизняного ринку, уважає експерт.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев зберігає оптимістичний погляд на ринок у перспективі до кінця року.
На цей момент відношення індексів MSCI Emerging Markets і MSCI World повернулося до своїх максимальних значень, що спостерігалися в докризовий період 2007-2008 років. Таким чином, премія за ризик відіграна, ринки, що розвиваються, втратили свою інвестиційну перевагу порівняно з розвиненими ринками, і надалі приплив інвестицій у цей сегмент буде випливати в руслі загальної динаміки світового ринку акцій, тобто йти в ногу з розвиненими ринками.
" Критичною точкою для російського ринку акцій виявився кінець січня - початок лютого, що збіглося із завершенням періоду девальвації рубля і досягненням мінімальних значень на ринку нафти. Надалі російський ринок зумів обігнати зведений індекс ринків, що розвиваються, що зайвий раз указує на необґрунтовану перепроданність російських активів наприкінці 2008 року. Ринкові страхи в черговий раз виявилися перебільшені. Ми вважаємо, що в довгостроковій перспективі російський ринок зберігає потенціал для подальшого відновлення і у такий спосіб може виявитися одним з найбільш перспективних за підсумками 2009 року серед інших emerging markets", - уважає аналітик.
Індекси в США напередодні втратили більше 1,5%, причому падіння тривало вже третю сесію поспіль. Одним з негативних факторів стали дані з американського ринку праці.
Число нових заявок на допомогу у зв'язку з безробіттям минулого тижня перевищило прогнози, хоча і скоротилося до 631 тис. При цьому кількість американців, що продовжують одержувати грошові виплати через відсутність роботи, збільшилася на тижні, що завершився 10 травня, і знову досягла максимуму - 6,662 млн чоловік порівняно з 6,587 млн тижнем раніше. Цей показник перевершує рекорди вже 16 тижнів поспіль.
Таким чином, американський ринок праці продовжує послаблятися, незважаючи на появу сигналів відновлення економіки країни.
Негативний вплив на американський фондовий ринок 21 травня зробила також зміна міжнародним агентством Standard & Poor's прогнозу суверенного рейтингу Великобританії "ААА" на "негативний" зі "стабільного".
Крім того, колишній глава Федеральної резервної системи Алан Грінспен у четвер заявив, що фінансова криза в США ще не завершилася, незважаючи на різке зниження вартості кредитування, і американським банкам необхідно залучити великі суми коштів.
" У комерційній банківській системі Сполучених Штатів зберігається дуже велика потреба в капіталі, і її потрібно буде забезпечити", - заявив Грінспен.
Також колишній глава американського ЦБ відзначив можливість ще однієї іпотечної кризи через триваючий обвал вартості житла. Нестача капіталу в банківському секторі США, на думку Грінспена, значно більша, ніж дефіцит, виявлений у ході урядових стрес-тестів 19 найбільших банків.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у п'ятницю лідерами зростання виступили акції "Іркутськенерго" (РТС: IRGZ) (+5,8%), "Мосенерго" (РТС: MSNG) (+5,3%), " Всмпо-Авісма" (РТС: VSMO) (+4,9%), ТГК-4 (РТС: TGKD) (+4,8%).
Також варто відзначити зростання на 3% акцій МТС (РТС: MTSS), підтримку яким зробив звіт компанії за підсумками першого кварталу 2009 року за стандартами US GAAP, які виявилися краще очікувань (збиток компанії склав $57,7 млн проти $610 млн прибутки роком раніше, експерти очікували збитку в розмірі $77,7 млн).
Подешевшали акції "Автоваза" (РТС: AVAZ) (-4,6% звичайні та5,5% "префи), "Камаза" (РТС: KMAZ) (-3%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (-2,8%).
У секторі акцій "Автоваза" у п'ятницю гравці фіксували прибуток після зльоту напередодні на 30% (за акціями обох типів) на новинах про те, що інвестиційний план компанії на 2010-2012 роки передбачає вкладення в розмірі 80 млрд рублів, за допомогою яких планується випустити до 2014 року 9 нових моделей автомобілів і модернізувати базу постачальників до їхньої відповідності міжнародним стандартам.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у п'ятницю склав $13,921 млн, у секції RTS Standard - $155,451 млн, на ФБ ММВБ обіг угод перевищив 64,845 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 28,05 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас