Білорусь може з 1 червня підвищити ставку ПДВ із 18% до 22%, знизити ставку податку на прибуток з 24% до 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь може з 1 червня підвищити ставку ПДВ із 18% до 22%, знизити ставку податку на прибуток з 24% до 20%

Казна та Політика
282
Уряд Білорусі пропонує збільшити з 1 червня 2009 року ставку ПДВ із 18% до 22%, повідомив перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко на засіданні національної ради з трудових і соціальних питань у п'ятницю в Мінську.
"Уряд напрацював практично новий блок антикризових заходів", - сказав він, додавши, що доповів про нього в четвер президентові країни і одержав підтримку.
За словами В. Семашко, "з 1 червня планується на 1,3% до ВВП знизити податкове навантаження на суб'єкти господарювання".
Пояснюючи пропозиції уряду, В.Семашко відзначив, що планується скасувати обіговий податок, який відраховується до фонду підтримки сільгоспвиробників. "Ми ліквідуємо 5-процентний місцевий збір із продажів, 3% місцевого збору з надприбутку на розвиток регіону і на 4% (скоротимо з 24% у цей час - ІФ) податок на прибуток", - відзначив віце-прем'єр.
Таким чином, бюджет країни недоотримає досить великий обсяг коштів, сказав В. Семашко, підкресливши, що "треба знайти, як їх компенсувати". "Пропозиція уряду, я думаю, вона буде підтримана, полягає в тому, що ми прагнемо збільшити ПДВ із 18% до 22%", - відзначив В.Семашко.
Він додав, що "цей цивілізований захід дозволить захистити ринок від непотрібного широкого вжитку (увезеного в країну по імпорту - ІФ)". При цьому, за словами першого віце-прем'єра, такий захід буде підтримкою білоруським експортерам.
Керівник управління бюджетно-податкової політики Мінекономіки Тетяна Образкова сказала агентству " Інтерфакс-Захід", що очікувану найближчим часом податкову реформу деякою мірою "можна вважати революцією".
Вона відзначила, що білоруські виробники одержать значні вигоди в результаті повного скасування обігових податків. При цьому раніше такий податковий режим передбачалося ввести тільки з 1 січня 2010 року. "Найбільша проблема з обіговими податками - це їх кумулятивний ефект, вони накопичуються на всіх стадіях проведення і впливають на конкурентоспроможність білоруських товарів", - підкреслила Т. Образкова. Вона також відзначила позитивний характер скасування місцевого збору із продажів, який "накладається на ПДВ у ціні товару".
У той же час підвищення ставки ПДВ є необхідною умовою компенсації доходів бюджету, що випадають, уважає вона. При цьому надходження від підвищеної до 22% ставки ПДВ будуть у цілому дорівнювати сумі зниження доходів від скасування низки податків - близько 1,7-1,8 трлн білоруських рублів.
Крім того, за оцінкою Мінекономіки, підвищення ставки ПДВ не викличе зростання інфляції з урахуванням скасування збору з роздрібних продажів, додала Т. Образкова.
Тим часом, на думку низки експертів, опитаних агентством " Інтерфакс-Захід", прийняття цього рішення викличе численні проблеми в діяльності підприємств. У першу чергу, зміна ставки ПДВ призведе до необхідності переукладання всіх внутрішніх контрактів, що може викликати подальше зниження ділової активності, насамперед, у приватному секторі. Крім того, у результаті набуття чинності цього рішення в підсумковій річній звітності необхідно буде розраховувати обидві ставки ПДВ.
Поряд із цим, експерти підкреслюють неминучість подорожчання імпорту, що з урахуванням його важливої ролі в економіці країни призведе до зростання внутрішніх цін не тільки в споживчому секторі, але і у сегменті цін промвиробників.
Як повідомлялося раніше, в 2009 році зниження податкового навантаження на економіку Білорусі складе 1,3% ВВП, або 2 трлн біл. рублів. Так, з 1 січня 2009 року ставка збору в республіканський фонд підтримки сільгоспвиробників знижена з 2% до 1% від виторгу. Також уведені єдині ставки місцевого податку із продажів товарів у роздрібній торгівлі й місцевого податку на послуги в розмірі 5% і виключена з об'єкта обкладання податком на нерухомість активна частина основних виробничих фондів (верстати, устаткування). З 1 січня 2009 року ставка податку на придбання автомобільних транспортних засобів знижена з 5% до 3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас