Росія вивчає можливість оплати Україні транзиту газу за 5 років уперед — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія вивчає можливість оплати Україні транзиту газу за 5 років уперед

Енергетика
411
Росія вивчає можливість надання авансу Україні за транзит природного газу її територією протягом 5 років. Про це сказано в повідомленні управління зв'язків зі ЗМІ секретаріату Кабінету Міністрів.
За підсумками зустрічі з прем'єр-міністрів двох країн Юлією Тимошенко й Володимира Путіна в Астані (Казахстан) російський прем'єр повідомив, що це питання обговорювалося з українською колегою.
Зі слів Путіна, при цьому перед Росією виникають великі ризики з урахуванням майбутніх президентських виборів в Україні і з тим, що стосується можливої реорганізації газотранспортних структур в Україні.
Він зазначив, що ситуація в цьому питанні погіршилася у зв'язку з останніми заявами Президента Віктора Ющенка, котрий вважає абсолютно неприйнятною таку форму оплати.
"Я прошу громадськість наших країн звернути на це увагу: у таких умовах і з такими великими ризиками ми вирішувати питання в такому режимі навряд чи зможемо, нам потрібна консолідована позиція керівництва України, але навіть і це ще не виходить, що ми зможемо закрити тут усе питання, тому що й обсяги великі, і строки кредитування великі, і ризики великі", - цитується в повідомленні Путін.
Одночасно російський прем'єр заявив, що переговори за цим питанням будуть тривати.
"Українська сторона сформувала свої пропозиції і ми їх уважно розглянемо і найближчим часом продовжимо контакти для того, щоб визначити подальші шляхи для вирішення цього питання", - сказав він.
Путін також підкреслив, що нормальне забезпечення російським газом внутрішніх споживачів в Україні є істотною умовою забезпечення транзиту європейським споживачам.
"Ми це бачили під час кризи, що виникла на початку цього року, і ми всі повинні це розуміти й нести свою частку відповідальності. І ніхто не повинен робити вигляд, що його це не стосується... Росія готова внести свою лепту в вирішення цього питання, але тільки частину. А яка це буде частка - ми вирішимо в процесі переговорів", - повідомив глава уряду Росії.
У свою чергу Тимошенко висловила впевненість у позитивному вирішенні питання закачування газу в газові сховища.
З її слів, всі зазначені питання перебувають у стадії обговорення й зараз остаточне рішення ще не прийняте.
Як повідомляло агентство, тепер Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" разом з російським "Газпромом" розробляють механізм, відповідно до якого НАК буде закачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутніх періодах.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас