Або добре, або ніяк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Або добре, або ніяк

Фондовий ринок
811
Поточного тижня Держкомстат підтвердив, що до липня не буде публікувати агреговані проміжні дані за результатами роботи вітчизняної економіки в першому кварталі поточного року, а на українських біржах зростання котирувань на українські акції до фінальної десятиденки травня стабілізувався чекаючи вагоміших причин для кардинальної зміни подальшого цінового курсу.
Незважаючи на обіцянку керівника Державного комітету статистики України Олександра Осауленка у відповідність із міжнародною практикою оприлюднити попередні результати щодо змін українського ВВП за перший квартал 2009 року в середині травня, до контрольної дати публікації даної інформації Держкомстат відмовився, перенісши їх публікацію вже на друге півріччя.
Прийнявши таке рішення, Держкомстат фактично підтвердив, що результати роботи української економіки в першому кварталі виявилися досить жалюгідними і зроблені економістами попередні оцінки щодо падіння українського ВВП у січні-березні 2009 року на 20-25% показують реальну ситуацію зі скороченням внутрішнього валового продукту в нашій країні.
При цьому продовжує дивувати безсистемність і непослідовність українських державних інституцій у прийнятті рішень та їх наступного подальшого виконання.
Зокрема це стосується тієї ж реалізації державного завдання зі збору статистичних даних і наступної публікації отриманого щоквартального ВВП - обіцяти обіцяли, а зробити передумали.
Відповідно до існуючої світової практики більшість розвинених і активних держав, що розвиваються, не "посоромилися народної критики" і вже оприлюднили статистику щодо реального стану справ із ВВП, чесно показавши існуючу ситуацію з економікою своїм співгромадянам і продемонструвавши при цьому антирекорди падіння за останні десятки років.
Так серед країн G-8 за підсумками першого кварталу найбільш потужне падіння відбулося в Японії, де ВВП у річному вирахуванні скоротився на 15,2%, ВВП США знизився на 6,1%, ВВП Німеччини виявився на 6,7% менше, ніж був у першому кварталі 2008 року, а російська економіка показала спад на 9,5%.
Проте, Україна вкторе довела, що вона є унікальною державою, і вперше скориставшись "прогресивною світовою практикою" щоквартального розрахунку дійсно дуже важливого макропоказника як ВВП, відразу ж вирішила порушити всі можливі адекватні терміни щодо його публікації.
Очевидно в українських умовах багаторічна міжнародна культура оприлюднення ділової інформації виявилася нездатною показати на тлі активно пікіруючої в першому кварталі української економіки, будь-які пристойні підсумкові результати, якщо Держкомстат і Держказначейство під тиском уряду вирішили закрити вже відомі їм статистичні та бюджетні дані.
Все частіше говорячи останнім часом про довіру, українська влада продовжує вести некоректну інформаційну політику у відношенні української та міжнародної громадськості, а замовчування реального стану справ в економіці або маніпулювання статистичними даними збільшить і без того непросту ситуацію у відносинах української держави з міжнародними партнерами, інвесторами, власним народом.
Рано чи пізно реальна картина зі станом справ в економіці країни, її внутрішніх і зовнішніх боргах однаково стане відомою, а накопичені рішення щодо державних фінансових проблем вимагатимуть кардинальних реформаторських зусиль, насамперед, у податковій і соціально-бюджетній сфері, що, найхворобливішим чином ударить в український бізнес та населення країни.
Приховуючи реально отриманий результат за перший квартал поточного року, українській владі з об'єктивних причин не вдасться і за підсумками другого кварталу показати істотне покращення державної макроекономічної статистики.
Оскільки протягом усіх весняних місяців ситуація з виробництвом, будівництвом, споживанням залишається на дуже низькому рівні і якогось помітного прогресу убік покращення не відбувається.
У свою чергу, досить слабкі виробничі показники в реальному секторі економіки за квітень і швидше за все також за травень поточного року вже визначають зниження національного ВВП у другому кварталі в річному вирахуванні не менш ніж на 12-15%, з перспективами падіння номінального ВВП у 2009 році більш ніж на 10%.
На думку українського експертного співтовариства за підсумками поточного року спад в економіці України з урахуванням уже минулих чотирьох місяців року, складе понад 11%.
Якщо за підсумками березня експертний консенсус-прогноз припускав, що падіння реального ВВП відбудеться на рівні 9%, у квітні був погіршений до 10,2%, то вже в травні прогнозний показник скорочення українського ВВП у 2009 році склав 11,3%.
На початку другої половини травня Держкомстат опублікував дані щодо стану промислового виробництва в Україні у квітні та з початку року.
У січні-квітні 2009 року порівняно з аналогічним періодом 2008 року падіння промислового виробництва України склало 31,9%, а у квітні промвиробництво скоротилося на 31,8% порівняно із квітнем минулого року, стосовно березня 2009 року спад у промисловому виробництві досяг 4,8%.
Найбільше падіння в січні-квітні порівняно з аналогічним періодом минулого року було відзначено в добувній і переробній промисловості (18% і 38% відповідно), у хімічній і нафтохімічній промисловості (36,4%), у металургійному виробництві (43,8%), машинобудуванні (63,7%).
Зростання у квітні, порівняно з березнем, було відзначене у виробництві продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів на 6,4%; у виробництві коксу, продуктів нафтопереробки - на 6,2%; у легкій промисловості - на 1,4%.
Погіршується ситуація і у роздрібному товарообігу підприємств торгівлі та ресторанного господарства України, що пояснюється насамперед падінням доходів населення і триваючих негативних тенденціях скорочення платоспроможного попиту. Якщо в березні поточного року падіння товарообігу до торішнього періоду становило 16,9%, то у квітні товарообіг знизився на 20% порівняно з квітнем 2008 року. У номінальнім вираженні обсяг роздрібного товарообігу у квітні поточного року досяг тільки 17,88 млрд. грн., хоча ще в березні становив 18,46 млрд. грн.
У середині травня Держкомстат оприлюднив результативніі дані щодо руху прямих іноземних інвестицій в Україні в першому кварталі поточного року.
За даними Держкомстату, у січні-березні цього року іноземні інвестори вклали в Україну $1,176 млрд. інвестицій (36,2% надходжень за аналогічний період минулого року).
У той же час нерезидентами було вилучено капітал на суму $0,07 млрд. (29,2% рівня минулого року), а в результаті переоцінки, втрат і курсової різниці чистий приплив ПІІ в економіку країни з початку року склав $819,5 млн.
У статистичному комітеті повідомили, що з країн ЄС надійшло 684,1 млн. дол. (58,2% загального обсягу), із країн СНД - 297,4 млн. дол. (25,3%), з інших країн світу - 194 млн. дол. (16,5%).
У першому кварталі 2009 року зросли обсяги капіталу з Кіпру - на 158,9 млн. дол., Нідерландів - на 196,2 млн. дол., Росії - на 285,9 млн. дол. і Швейцарії - на 61,9 млн. дол. Зазначені країни забезпечили майже 86% приросту іноземного капіталу в Україну.
Приріст іноземного капіталу в першому кварталі 2009 року був отриманий на підприємствах, які здійснюють фінансову діяльність, - на 284,4 млн. дол., операції з нерухомістю, оренду, інжиніринг і надання послуг підприємцям - на 236,4 млн. дол. За статею торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів, предметів особистого споживання приріст склав 56,4 млн. дол., а на підприємствах промисловості виріс на 78,3 млн. дол.
За інформацією Держкомстату, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в Україну, на 1 квітня 2009 року склав 36 млрд. 526,6 млн. дол., що на 2,3% більше обсягів інвестицій на початок 2009 року. Розраховуючи на одну людину обсяг прямих іноземних інвестицій становить 792,7 дол.
Торік Україна встановила рекорд з припливу іноземних інвестицій в економіку країни, які досягли $10,911 млрд.
Поточного року обсяг іноземних вкладень в Україну скоріш очевидно скоротиться вдвічі, при цьому досить успішною можна буде вважати ситуацію, якщо за підсумками 2009 року чистий приплив ПІІ перевищить $5 млрд.
Про поточний стан в економіці український уряд останнім часом воліє говорити або добре, або просто мовчати.
Оскільки ж з початку року будь-яких особливих досягнень в економічному і соціальному розвитку країни дійсно небагато, то українське профільне економічне міністерство, усіляко уникає об'єктивно говорити про існуючі економічні проблеми в країні.
Разом з тим Мінекономіки вже підготувало свої прогнозні оцінки на більш віддалену тимчасову перспективу і очікує у 2010 році зростання ВВП на 1,5-3%, при інфляції в 12-13,5%.
Для підготовки проекту основних напрямків бюджетної політики наступного року Міністерство економіки вже розробило два базових прогнози розвитку економіки України на 2010 рік.
Обидва варіанти припускають мінімальне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни: на 1,5 і 3% відповідно. При цьому в першому випадку, за розрахунками Мінекономіки, індекс споживчої інфляції складе 12%, а в другому - 13,5%.
В обох сценаріях закладена ціна на газ у розмірі $250-260 за тисячу кубометрів, причому зростання економіки буде супроводжуватися позитивним сальдо торговельних операцій і при оптимістичному сценарії позитивне сальдо досягне $1 млрд.
Відштовхуючись від даних прогнозів Міністерства економіки, Нацбанк розраховує, що грошова маса і база наступного року в першому випадку зросте на 19 і 14%, а в другому - на 16 і 11%, відповідно.
Більшість міжнародних фінансових організацій і економічних експертів також очікують зростання українського внутрішнього валового продукту наступного року на 1-3%, однак пов'язують даний підйом економіки не з покращенням економічної ситуації в Україні, а з низькою базою порівняння.
Поточний свій прогноз Мінекономіки будувало виходячи з діючої урядової макроекономічної оцінки з показниками річної інфляції в 9,5% і зростанням ВВП в 0,4%, що припускає досить пристойне як для кризового періоду зростання номінального ВВП і в 2010 році.
Так наступного року за оптимістичного варіанту зі зростанням реального ВВП на 3%, Мінекономіки розраховує вийти на обсяг номінального українського ВВП у 1192,8 млрд. грн., а за песимістичним сценарієм зі зростанням економіки на 1,5% - розмір номінального ВВП виявиться на 19 млрд. грн. менше, досягши 1173,8 млрд. грн.
У міжнародних фінансових структурах (МВФ, Світовий банк) очікуване зростання номінального українського ВВП в 2010 році оцінюється набагато скромніше.
Зокрема Світовий банк вважає, що наступного року внутрішній валовий продукт України зросте тільки на 1%, при інфляції в 10%, а його номінальна величина в 2010 році складе 1 103,5 млрд. гривень.
Даний обсяг виявиться як мінімуму на 50 млрд. грн. менше навіть порівняно з песимістичною оцінкою підготовленою Міністерством економіки, а при оптимістичному розвитку подій розбіжності в оцінках досягнуть майже 90 млрд. грн.
Отримана досить пристойна різниця в прогнозах, залежить, насамперед, від істотних розбіжностей в оцінці поточної економічної ситуації в Україні державними інститутами і незалежними експертами.
Якщо уряд як і раніше дотримується оптимістичних макроекономічних оцінок, на яких і формувався в грудні 2008 року діючий держбюджет-2009, то Світовий банк очікує цього року зниження українського ВВП на 9%, при інфляції в 16,4%, а МВФ оцінює падіння українського ВВП на 8%, при інфляції в 16,8%.
З початком другої половини травня цінове зростання на біржовому ринку України продовжилося, але вже не так інтенсивно, як це відбувалося в першій половині місяця.
При цьому торговельні обіги ризиковими інструментами, незважаючи на зростаючу конкуренцію між ПФТС і "Українською біржею", залишаються на не високому рівні.
Особливо це стосується ПФТС, де щоденний обсяг торгів акціями становить у середньому менше 5 млн. грн., що навіть на ринку ризикових інструментів у 1, 5-2 рази менше реальних середньоденних торговельних обігів минулого місяця.
На світових біржових ринках фондові індикатори також віддають перевагу в основному нарощувати свої індексні позиції, однак їх максимальний зростання поточного року в середньому в 2-3 рази менше, ніж на українських біржах.
Зокрема загальноєвропейський індикатор Ftseurofirst 300 виріс із мінімального свого значення цього року (мінімум був зафіксований 9 березня) менше ніж на 40%.
Практично за цей же період часу ліквідні українські акцій стали абсолютними світовими лідерами з прибутковості, забезпечивши зростання індексу ПФТС із 6 березня по 21 травня на 122%, а індекси " Української біржі" - майже на 150%.
Разом з тим волатильність на українському біржовому ринку продовжує залишатися на дуже високому рівні і у найближчі тижні в ліквідних українських акцій існують практично рівнозначні шанси змінитися від поточних цінових значень, як вгору, так і вниз на 15-50%, а фондовим індикатором ще додати або вже втратити 10-25%.
У короткочасній же перспективі, якщо до кінця весни на зовнішніх фондових ринках серйозної трендової зміни не відбудеться, можливим орієнтиром для індексу ПФТС до кінця травня може стати рівень підтримки в 430-450 індексних пункту, а для індексу "Української біржі" - 1100-1150 індексних пункту.
З 15 березня на біржі ПФТС проводяться налагоджувальні роботи, пов'язані з переходом на нову торговельну платформу, зокрема і з інформаційним відображенням на сайті результатів проведених торгів, зокрема зміни індексу ПФТС у режимі реального часу.
Однак поки інформаційне наповнення на сайті презентувано в усіченому вигляді й не дозволяє простежити всю необхідну торговельну динаміку за тиждень, насамперед, визначити зміну попиту та пропозиції на ринках ПФТС, а також узагальнюючу торговельну інформацію за тиждень, місяць і з початку року.
Поточного тижня торговельний обіг ризиковими інструментами на ПФТС виявився в 3, 7 разів менше, ніж минулого тижня.
Якщо минулого тижня торгівля акціями склала більше 68 млн. грн., то у звітний тиждень акцій наторгували тільки на 18,3 млн. грн.
При цьому торговельний обіг цінними паперами другого ешелону виявився знову менше, ніж торгівля "блакитними фішками", а доля торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 77,90%, при їх ринковій долі попереднього тижня в 57,33%.
З попередньої п'ятниці індексний кошик ПФТС додав 24,60 пункту (+5,90%), а фондовий індикатор виріс із 416,89 індексних пункту на 15 травня, до значення в 441,49 індексних пункту, станом на 21 травня. Тижнем раніше індекс ПФТС піднявся на 1,84% або 7,55 індексних пункту.
З початку тижня на ПФТС пройшли торги цінними паперами всього на 18,26 млн. грн., причому весь торговельний обіг пройшов на ринку акцій.
Тижнем раніше обсяг торгів на ПФТС був у 4,71 рази більше, досягши 85,92 млн. грн., з яких 68,24 млн. грн. або 79,42% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
Оскільки поточного тижня торги на ПФТС здійснювалися винятково на ринку акцій, саме цьому ринку і буде присвячена частина, що залишився, даного біржового огляду.
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Єнакіївський металургійний завод".
З 18 по 21 травня з акціями даного заводу на ПФТС було проведено 69 угод на 3,10 млн. грн., а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 112,0 грн. (+1,82%) за акцію, на продаж - 115,0 грн. (не змінилася за тиждень) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 114,0 грн. (+0,88%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента стоїть в діапазоні 2,68%.
Друге місце отримали цінні папери ВАТ "Азовсталь" (обсяг торгів - 2,78 млн. грн.). За тиждень із акціями підприємства в торговельній системі відбулися 44 угоди, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 1,42 грн. (+4,42%), на продаж - 1,48 грн. (+6,47%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 1,42 грн. (+2,53%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 4,22%.
Третіми стали цінні папери ВАТ "Центренерго" (обсяг торгів - 1,55 млн. грн.). З початку тижня з акціями генеруючої компанії на біржі пройшла 31 угода, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 6,96 грн. (+3,11%) за акцію, на продаж - 7,15 грн. (+1,56%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 7,0 грн. (+2,94%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента досяг 2,73%.
За видами цінних паперів, що торгуються на ПФТС, абсолютне тижневе лідерство з огляду на відсутність торгів за іншими видами цінних паперів зберіг за собою ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 18,26 млн. грн. (100% - від усього тижневого обігу біржі). Попереднього тижні торгівля акціями досягла 68,24 млн. грн. або 79,42% від сукупного торговельного обігу ПФТС.
З початку року індекс ПФТС виріс на 140,07 пункту або 46,47%, піднявшись із позначки в 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення в 441,49 індексних пункту, станом на 21 травня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (18.05.09- 21.05.09)*
Таблиця 2. Зміна котирувань за "блакитними фішками" за період (15.05.09 - 21.05.09)
У лідери тижня зі зростання котирувань ціни на покупку акцій серед представників індексного кошика ПФТС, з урахуванням проведених угод можна поставити акції ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" і ВАТ "Стірол".
До закінчення тижня ціна на покупку акцій ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" підвищилася на 19,70%, склавши 0,395 грн. за акцію, на продаж зросла на 3,35%, склавши 0,401 грн. за акцію, остання угода з акціями фінансової установи була проведена за ціною 0,40 грн. (+7,56%) за одну акцію. З початку тижня з акціями емітента відбулися 24 угоди на 1,4 млн. грн. Спред між кращими котируваннями акцій становить 1,52%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Алчевський металургійний комбінат". Кращі біржові котирування акцій емітента на ПФТС на 21 травня мали вигляд: на покупку акцій - 0,126 грн. (+18,31%), на продаж - 0,129 грн. (+7,98%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 0,128 грн. (+17,52%) за одну акцію. Протягом тижня з акціями металургійного комбінату пройшло 39 угод на 0,96 млн. грн. Спред між котируваннями акцій досяг 1,98%.
Замикають ТОП-3 тижня серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Стірол". Кращі котирування акцій хімічного концерну на ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 28,0 грн. (+16,67%), на продаж - 32,0 грн. (+10,34%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 30,0 грн. (+8,30%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій стоїть в діапазоні 14,29%. З 18 по 21 травня з акціями емітента була проведена єдина угода на 90 тис. грн.
Аутсайдерами тижня серед цінних паперів індексного кошика ПФТС стали акції ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 20,20 грн. (-6,48%) за акцію, на продаж - 23,0 грн. (-9,80%), остання угода пройшла за ціною 22,0 (+2,33%) за одну акцію. З початку тижня з акціями цього заводу булопроведено 4 угоди на суму 0,479 млн. грн. Спред між котируваннями акцій становить 13,86%.
Олег Морква, Генеральний директор ККА " ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас