ОПЕК збереже квоти на видобуток нафти на засіданні у травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК збереже квоти на видобуток нафти на засіданні у травні

Енергетика
128
Країни-члени ОПЕК імовірно збережуть на колишньому рівні квоти на видобуток нафти за підсумками засідання 28 травні, яке пройде у Відні, свідчать дані проведеного агентством Bloomberg опитування.
Скорочення виробництва не потрібно, оскільки вартість нафти за останній час виросла. Підйом ціни із чотирирічного мінімуму, зафіксованого наприкінці минулого року, становить 86%. Зокрема, це було обумовлено попередніми скороченнями квот ОПЕК.
У цей час установлена квота ОПЕК становить 24,845 млн барелів нафти на добу, і, на думку 25 з 27 аналітиків, на травневому засіданні вона не буде змінена.
"Вартість нафти досягала $60 за барель і залишається вище $55 за барель - ОПЕК буде складно виправдати ще одне скорочення квот", - вважає голова відділу нафтових досліджень Societe Generale у Лондоні Майк Уітнер.
На цьому тижні про велику ймовірність збереження видобутку організації на колишньому рівні заявляли колишній генеральний секретар ОПЕК Аднан Шихаб-Елдін і представник Вищої нафтової ради Кувейту Мусу Маріфі.
"Я не бачу якихось ознак, що ОПЕК серйозно розглядає скорочення квот, - сказав колишній керівник організації. - ОПЕК не хоче, щоб ціни були на такій позначці, яка поставить під загрозу відновлення економіки".
Зі членів ОПЕК тільки Іран привселюдно рекомендував провести нове зниження видобутку на майбутньому засіданні.
Країни-члени організації прийняли рішення скоротити видобуток нафти з 1 січня 2009 року на 4,2 млн барелів на добу в порівнянні з реальним рівнем видобутку у вересні, який становив 29,045 млн барелів на добу. Зараз 11 членів організації, на яких поширюється дія квот, виконали заплановане зменшення виробництва на 77%.
В ОПЕК входять 12 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас