Підприємства отримали 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства отримали 5 років

Казна та Політика
1058
Депутати надали підприємствам, що мають заборгованість перед Пенсійним фондом, можливість відстрочити на 60 місяців сплату штрафів і пені, нарахованих за попередні два роки. Учора парламент подолав вето президента на відповідний закон. Реструктуризація заборгованості не загрожує виплаті пенсій, впевнені у Пенсійному фонді. Експерти та учасники ринку очікують, що відстрочка стане першим кроком до списання боргів.
Верховна рада подолала вето президента на закон №3215 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом і посилення відповідальності за порушення законодавства в сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування". За прийняття документа проголосували 396 депутатів - представники всіх фракцій. Закон збільшує суми штрафів для підприємств за несплату або несвоєчасне перерахування страхових внесків у Пенсійний фонд (ПФУ), приховання або заниження сум зарплат, на які налічуються платежі в соціальні фонди. Однак документ дозволяє на 60 місяців відстрочити погашення штрафів і пені, нарахованих з 1 січня 2007-го по 1 січня 2009 року. Перший платіж у ПФУ підприємства зможуть відстрочити на 90 днів.
Вето глави держави було викликано загрозою зниження доходів Пенсійного фонду, що небезпечно появою боргу з виплати пенсій. За інформацією Віктора Ющенка, розстрочка торкнеться штрафів і пені на суму 1,1 млрд грн із загального боргу підприємств у розмірі 2,3 млрд грн (40% сформували шахти). Втім, у ПФУ раді рішенню депутатів. "Ця норма дозволить підприємствам реструктуризувати борги. Тому ми очікуємо не зниження, а зростання надходжень", - заявив голова правління ПФУ Олексій Зарудний. "Штрафи були гарні, коли прибутки підприємств росли. В умовах кризи ми пішли назустріч підприємствам, дозволивши їм направляти гроші не на сплату штрафів, а на платежі в Пенсійний фонд, як поточні, так і реструктуризовані", - уточнила заступник міністра праці та соціальної політики Олена Гаряча. За її словами, навіть секретаріат президента погодився з їхньою позицією.
Директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило побоюється, що значну частину боргу згодом доведеться списати. "Економічний ландшафт після кризи суттєво зміниться, і частина підприємств не зможе виплачувати борги, тому їх доведеться списати", - говорить він. Ці побоювання підтвердив гендиректор ДП "Лисичанськвугілля" В'ячеслав Теросипов: "Це дуже здорово. Але краще б ці борги списали - у багатьох підприємств заборгованість становить від 60 млн грн до 80 млн грн, і виплатити її просто нереально".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас