Пожвавлення у США може виявитися повільним, говорять у ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пожвавлення у США може виявитися повільним, говорять у ФРС

Казна та Політика
307
Пожвавлення в економіці США може виявитися досить повільним через проблеми в банківській системі і стриманість споживачів, сказав у четвер голова Федерального резервного банку Бостона Ерік Росенгрін, передає агентство Bloomberg.
"На жаль, такий прогноз передбачає збереження слабості на ринку праці і зростання рівня безробіття до кінця року", - сказав він, виступаючи в четвер у штаті Массачусетс.
На його думку, "темпи зниження економіки, як здається, уповільнюються", у той же час для повної нормалізації фінансових ринків і кредитної системи буде потрібен час.
Споживчий попит, швидше за все, буде подавленим через втрати, що зазнали домогосподарства через зниження цін на житло та акції, побоюється Є.Росенгрін.
Голова Федерального резервного банку Філадельфії Чарльз Плоссер у той же день, виступаючи в Нью-Йорку, попередив також про інфляційні ризики. На його думку, в 2011 році споживчі ціни можуть вирости на 2,5%, що вище від цільового рівня ЦБ.
"Перед економікою може виникнути більший інфляційний ризик, ніж підказує звичайна логіка", - сказав він.
На думку Ч.Плоссера, Федеральному резерву може знадобитися підняти процентні ставки та скоротити активи.
"Підбиваючи підсумок, я з оптимізмом дивлюся на можливості відновлення економіки і фінансової системи, - сказав Ч.Плоссер. - Але це не означає, що дорога до пожвавлення буде гладкою. Є маса можливостей для збоїв і відступів на цьому шляху".
Керівники ФРС на засіданні 28-29 квітня констатували деякі ознаки стабілізації ситуації в економіці США, однак дали зрозуміти, що в них немає повної впевненості в збереженні цієї тенденції, вони вказали на збереження "значних ризиків" для економіки, тому що фінансова система "залишається вразливою для нових шоків".
Комітет очікує зниження ВВП США цього року на 1,3-2%, безробіття може досягти 9,2-9,6% в 2009 році. Це гірше від січневих оцінок. У той же час очікування відносно другого півріччя 2009 року і 2010 року були трохи підвищені: "реальний ВВП трохи виросте в другому півріччі і помірковано збільшиться наступного року".
Сила негативних факторів, що впливають на економіку, буде знижуватися повільно. "У цілому учасники очікували, що напруженість на кредитному ринку та у банківській системі буде знижуватися повільно, у зв'язку з цим темпи пожвавлення в 2010 році будуть подавленими", - говориться в протоколі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас