Лідери ЄС визнали неможливість врегулювати конфлікти за допомогою Енергетичної хартії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС визнали неможливість врегулювати конфлікти за допомогою Енергетичної хартії

Енергетика
292
Лідери Євросоюзу готові до переговорів щодо нового енергетичного документу замість Енергетичної хартії, що вичерпала себе. Про це повідомила ВВС із посиланням на прес-секретаря президента Російської Федерації Дмитра Медведєва Наталю Тімакову.
Прес-секретар президента РФ відзначила, що більша частина переговорів лідерів ЄС і РФ у Хабаровську присвячена питанням енергетичної безпеки.
За словами Тімакової, лідери ЄС, зокрема, згадали про приклад минулої зими і ситуацію з Україною, давши зрозуміти, що механізми регулювання подібних конфліктів дотепер не знайдені.
Нагадаємо, що у квітні Росія запропонувала країнам-експортерам і споживачам енергоресурсів укласти нову угоду про гарантії транзиту, що включає договір щодо процедури подолання надзвичайних ситуацій.
Ідею створення нового міжнародного механізму забезпечення енергобезпеки, що забезпечує безперебійний транзит газу, озвучив президент РФ Дмитро Медведєв у розпал січневого газового конфлікту РФ і України. На його думку, для запобігання рецидивів у цій сфері необхідний перегляд правової бази в області енергобезпеки, зокрема, коректування існуючих міжнародних документів, таких, як Енергетична хартія, або ж створення нового механізму. Наприкінці березня 2009 р. Медведєв оголосив, що Росія підготувала свої пропозиції.
Росія підписала Європейську Енергетичну хартію і Договір Енергетичної хартії, але не ратифікувала договір.
Договір до Енергетичної хартії, що вступив у чинність в 1998 р., підписала 51 держава, Євросоюз і Євроатом.
Енергетична хартія регулює міжурядове співробітництво в енергетичному секторі від розвідки до кінцевого використання енергоресурсів. Росія заявляла, що Енергетична Хартія не дає доступу РФ до енергетичних ринків Європи і є недосконалою.
У січні 2009 р., під час загострення відносин з Україною і припинення поставок російського газу в Україну та Європу, Росія звинуватила Україну в недотриманні положень Енергетичної хартії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас