Путін розраховує під час зустрічі з Тимошенко прояснити позицію Президента України "у газовому питанні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін розраховує під час зустрічі з Тимошенко прояснити позицію Президента України "у газовому питанні"

Енергетика
201
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін розраховує під час зустрічі в Астані із прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко прояснити позицію Президента України Віктора Ющенка "у газовому питанні". Про це повідомили в прес-службі політичної партії "Єдина Росія". (Ред: Ю.Тимошенко і В.Путін проведуть зустріч в Астані під час засідання Ради голів урядів країн-учасниць СНД, яке відбудеться 22 травня).
"Російська сторона розраховує, що зустріч із Ю.Тимошенко дозволить прояснити заяву Президента України В.Ющенка про те, що можлива ситуація, коли "Нафтогаз України" не зможе оплачувати постачання російського газу та у цьому випадку йому доведеться розплатитися активами, хоча В.Ющенко обіцяє не допустити цього", - говоритися в повідомленні.
Як повідомлялося, 18 травня В.Ющенко допустив, що нездатність НАК "Нафтогаз України" розрахуватися за спожитий газ може привести до того, що компанія буде змушена розраховуватися власними активами, до яких продовжує належати газотранспортна система (ГТС).
Однак зі свого боку В.Ющенко запевнив, що застосує всі конституційні повноваження, щоб ситуація навколо НАК "Нафтогаз України" не набула такого загрозливого характеру.
Довідка. 19 січня 2009 року ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали довгострокові контракти на постачання газу українським споживачам. Термін дії контрактів - з 2009 по 2019 рік включно.
Відповідно до контракту на постачання газу в Україну, ціна на газ розрахована за європейською формулою ціни з понижувальним коефіцієнтом 0,8. Таким чином, в 1-му кварталі 2009 року ціна на газ для України склала 360 дол. за 1000 куб. м. Ціна буде змінюватися за формулою щокварталу. Обсяг поставок газу в Україну в 2009 році складе 40 млрд. куб. м. З 1 січня 2010 року "Газпром" буде продавати Україні газ за ринковою європейською ціною без знижок.
28 квітня ц.р. заступник керівника НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко повідомив журналістам, що ціна на газ, який "Нафтогаз" купує в "Газпрому", у другому кварталі 2009 року буде становити 270,95 дол. за 1 тис. куб. м.
Українська сторона офіційно заявляла, що зацікавлена в скороченні законтрактованих обсягів імпорту газу в 2009 році з 40 млрд. кубометрів до 33 млрд. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас