ГоловКРУ: Міноборони не закуповувало продукти харчування за завищеними цінами, але оплачувало їх вартість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГоловКРУ: Міноборони не закуповувало продукти харчування за завищеними цінами, але оплачувало їх вартість

Казна та Політика
1219
Міністерство оборони не закуповувало продукти харчування за завищеними цінами, але оплачувало їхню вартість. Таке уточнення зробив голова Головного Контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський сьогодні на прес-конференції в Києві. "Міноборони не закуповувало ковбасу за завищеними цінами, але оплачувало її вартість. Ковбасу закуповували комерсанти", - сказав М.Сивульський.
У той же час, він відзначив, що в цілому система харчування шляхом залучення суб'єктів підприємницької діяльності вимагає від Міністерства оборони витрати значно більших фінансових ресурсів, однак не вирішує поставлені завдання із забезпечення військових якісним харчуванням і вивільнення їх від виконання невластивих для військових функцій.
"Ми пропонуємо все повернути так, як повинно бути. Щоб у Генштабі відповідні структури відповідали за харчування, а Департамент закупівель і ресурсного забезпечення Міноборони тільки організовував тендери за тими кваліфікаційними вимогами, які йому доводить Генштаб", - сказав М.Сивульський, відзначивши, що "змушений з жалем констатувати, що в міністра оборони бракує часу вникнути в усі ці питання...".
У свою чергу, заступник голови ГоловКРУ Ігор Стефанюк відзначив, що головною метою проведеного аудита системи організації харчування в Збройних силах була не спроба порушити кримінальну справу через виявлені недоліки, а визначитися, що необхідно зробити для поліпшення ситуації. На його думку, Міноборони саме визнає, що має ці проблеми, але чомусь спонукує комерсантів на протидію роботі ГоловКРУ.
"Звичайно, тут є речі суб'єктивні, оцінні, адже це аудит, це робоча група. Але воно взято не з повітря. Воно базується на конкретних документах, які кожен може читати по-різному", - сказав І.Стефанюк, додавши: "Ми за те, щоб армія фінансувалася більше, але щоб віддача від тих коштів була кращою".
"Я не ставлю під сумнів, що 35 грн. (вартість харчування одного військовослужбовця ВСУ на добу – ред.) – це не багато. Ми за те, нехай харчування буде коштувати і 50, і 100 грн. на добу. Але мова йде про інше. Половина з того, що закладене (у вартість харчування – ред.), військовослужбовцеві не надходить через недоліки в організації. Так, Міністерство оборони не платило за конкретну ковбасу, воно платило за дободачу (результат надання послуги з харчування – ред.). Але структури, надаючи послуги винятково Міністерству оборони, купували і списували з тих 35 грн. саме такі речі", - сказав представник ГоловКРУ.
Він пояснив, що, наприклад, сумою 35 грн. передбачалося подати на стіл солдатові відповідну норму м'яса або риби, але за умови завищення ціни, фактично, військові одержали або меншу кількість продукту, або невідповідної якості. "Це свідчить про необхідність проконтролювати, що закладається в казан", - сказав І.Стефанюк.
На думку директора департаменту ГоловКРУ Людмили Гуцалюк, сьогодні із системи організації харчування в армії виключений не тільки Генеральний штаб, але й командири на місцях, які згідно з договорами не мають права проконтролювати, як і із чого готується їжа. "Вони бачать вихід на столі, а що закладається, де ті дорогі продукти, ідуть вони туди чи не йдуть, або із чого взагалі готується страва, сьогодні не має права жоден командир проконтролювати", - сказала Л.Гуцалюк.
Як повідомлялося, 20 травня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко виступила за відставку Юрія Єханурова з посади міністра оборони у зв'язку з "безпрецедентним корупційним поводженням з бюджетними коштами", у тому числі в сфері організації харчування військовослужбовців.
"Я не буду говорити про те, скільки переплачено армією, але в той же час я хотіла б назвати деякі цифри. Найяскравіший приклад: ковбаса найнижчої якості купувалася по 68,4 грн. за кілограм, тоді як ковбаса кращої якості в роздрібній торгівлі в інших постачальників коштує 36 грн.", - сказала Ю.Тимошенко.
У свою чергу, Міністерство оборони у своїй заяві закликало керівництво уряду бути стриманими і зваженими в публічних заявах і відмовитися від практики використання неперевірених і сумнівних даних заради вирішення політичних завдань.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас