Держкомзем: Спрощена процедура реєстрації прав власності на землю відкриває лазівку для перепродажу ділянок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомзем: Спрощена процедура реєстрації прав власності на землю відкриває лазівку для перепродажу ділянок

Аграрний ринок
1621
Спрощена процедура реєстрації прав власності на землю відкриває лазівку для подвійного продажу несумлінним продавцем тієї самої ділянки. Про це повідомила начальник Управління законодавчого регулювання та розвитку земельних відносин Державного комітету із земельних ресурсів Алла Кальниченко під час круглого столу "Стан і стратегія сучасної земельної політики в країні", проведеного Центром Разумкова.
За її словами, законом №1066 передбачено, що на вторинному ринку державний акт на право власності на землю є необов'язковим, а правовстановлюючими документами на землю можуть бути цивільно-правові угоди або свідоцтва на право на спадщину.
За словами А.Кальниченко, при укладанні угоди про відчуження земельної ділянки нотаріус робить позначку в державному акті на право власності на землю продавця, а потім угоду і держакт віддає продавцеві.
Вона відзначила, що з моменту укладанні угоди до того моменту, поки покупець прийде в орган земельних ресурсів для того, щоб зробити ще одну позначку (немає встановленого строку для проставлення позначки), може виникнути ситуація, коли несумлінний продавець попросить в органу земельних ресурсів, який не має ніякої інформації про те, чи відчужена земельна ділянка, видати дублікат держакту, щоб повторно продати ділянку.
При цьому представник Держкомзему додала, що закон урегулював питання виникнення права власності на землю в покупця з моменту укладання договору купівлі-продажу.
"До прийняття цього закону в нас відбувалася ситуація, коли купувалася земельна ділянка, нотаріусом під час посвідчення цивільно-правової угоди вилучався державний акт на право власності, а покупцеві видавався договір купівлі-продажу... Право власності в нього виникало тільки після одержання державного акту. З моменту укладанні угоди до моменту одержання державного акту нового власника земельної ділянки ця земельна ділянка зависає – уже не у власності продавця, але ще не у власності покупця. Тому закон у цьому плані врегулював питання: право власності виникає з моменту укладання угоди", - пояснила вона.
Однак на сьогоднішній день, не маючи державного акту, "ми породили новий цикл проблем як для покупця, так і для продавця", додала А.Кальниченко. Приміром, свідоцтво на право на спадщину є правовстановлюючим документом, до якого долучається державний акт. Після цього спадкоємець є повноцінним власником земельної ділянки.
У випадку, коли спадкоємців на одну земельну ділянку декілька, а державний акт на право власності один, "цей закон працювати не буде. Тому що в нас виникає кілька спадкоємців, у нас виникає спільна часткова власність".
Вона відзначила, що Держкомзем з Міністерством юстиції намагаються максимально зменшити ризики для споживачів і органів виконавчої влади.
Як повідомлялося, Закон України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо документів, що засвідчують право на земельну ділянку, а також порядку розподілу та об'єднання земельних ділянок" (№1066-VI), був прийнятий 5 березня ц.р. і набув чинності на початку травня 2009 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас