Standard & Poor's переглянуло прогноз по рейтингах Великої Британії зі "стабільного" на "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor's переглянуло прогноз по рейтингах Великої Британії зі "стабільного" на "негативний"

264
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's переглянуло прогноз по рейтингах Великої Британії зі "стабільного" на "негативний". Одночасно аналітики агентства підтвердили довгостроковий суверенний кредитний рейтинг країни на рівні ААА, а також короткостроковий суверенний кредитний рейтинг на рівні А-1+. Оцінка риски перекладу і конвертації валюти (Transfer and Convertibility - T&c) для Великої Британії встановлена на рівні ААА, повідомляється в опублікованому сьогодні прес-релізі S&Р.
Зниження рейтингів пов'язане з тим, що, "навіть не дивлячись на заходи з додаткового посилювання фінансового контролю, чистий борг уряду Великої Британії може досягти 100% ВВП країни і залишитися на цьому рівні в середньостроковій перспективі", пояснили в агентстві. Рейтингові дії також відображають негативні прогнози аналітиків по дефіциту бюджету Великої Британії в період з 2009 р. по 2013 р. і, відповідно, їх думку про те, наскільки швидко може бути відновлена прибуткова база держави.
При цьому в S&Р враховують, що витрати британського уряду на підтримку банківської системи можуть скласти від 100 млрд фунтів стерлінгів (113,73 млрд євро) до 145 млрд фунтів стерлінгів (164,9 млрд євро), тобто 7-10% від ВВП країни за 2009 р. "Ці чинники разом узяті можуть привести до подвоєння державного боргу, який до 2013 р. може скласти 100% ВВП, що явно суперечитиме рейтингу країни на рівні ААА", - вважають аналітики S&Р.
У той же час аналітики вважають, що підтримку рейтингам Великої Британії продовжать подавати наявність багатогалузевої економіки, а також ступінь стабільності фіскальної і монетарної політики країни, так само як і її відносно стабільні товарний ринок і ринок праці.
При цьому в агентстві відзначають, що державний бюджет у Великій Британії скорочується значно швидше, ніж чекали аналітики. Проте наміри властей відносно посилювання фінансового контролю залишатимуться неясними до того часу, коли буде сформовано новий уряд після виборів 2010 р.
"Рейтинги країни можуть бути знижені, якщо ми прийдемо до висновку, що після виборів плани нового уряду по консолідації бюджету не приведуть до зниження державного боргу в середньостроковій перспективі", - укладають в S&p. В той же час аналітики не виключають, що прогноз по рейтингах Великої Британії надалі може бути знову переглянутий з "негативного" на "стабільний", у випадку якщо уряд вживе заходів зі стабілізації бюджету.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас