Населення повернулося на ринок акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення повернулося на ринок акцій

Фондовий ринок
2028
На ринок акцій повертаються гроші населення. За оцінками експертів інвесткомпаній та КУА, поки що потоки невеликі. Першими повертаються ті, хто вже вкладав гроші на фондовому ринку і перечікував кризу.
Фондовики фіксують повернення фізосіб на ринок акцій. "Ми спостерігаємо зростання попиту з боку населення. На даному етапі ці гроші досить позитивно впливають на динаміку котирувань. Обсяги поки невеликі, більшість клієнтів із цієї категорії дуже активно цікавляться інтернет-торгівлею", - розповів начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
"Останнім часом ми спостерігаємо пожвавлення попиту на акції з боку населення. Це пов'язано з очікуваннями інвесторів, в основному представників середнього класу, заробити надприбутки, якими пишався український фондовий ринок ще зовсім недавно - 2007 р.",- відзначив гендиректор Foyil Securities Олександр Сандул.
За його словами, багато з таких інвесторів уже заробили понад 100% за один місяць. " Серед найбільш вдалих покупок можна виділити придбання акцій Єнакіївського метзаводу, Укрсоцбанку та банку "Аваль", котирування яких за ціною останньої угоди зросли на 110%, 120% і 100%",- розповів Сандул.
"Думаю, що це колишні вкладники банків і пайовики ІСІ",- відзначив Грищенко.
Керівник департаменту з торговельних операцій і продажів інвестиційної групи "Арт-капітал" Костянтин Шилін відзначає, що серед інвесторів є й пересічні громадяни, і топ-менеджмент, і підприємці. "В основному це люди, що вже мають досвід інвестування в цінні папери. Обсяги коштів сильно різняться - від 4 до 100 тис. грн. і більш",- відзначив він.
Найбільша активність спостерігається з боку багатих і дуже багатих верств населення. "В основному ринок розгойдують професійні учасники разом з українськими власниками капіталу середніх розмірів. Якщо під "населенням" розуміти більшість громадян України, то воно не має до цього ніякого відношення",- відзначив аналітик групи компаній "ТЕКТ" Дмитро Томашевський.
"Основна їх маса передбачила падіння фондового ринку в 2008 р. і тримала всі свої заощадження на депозитах. Зараз, коли їх пророкування збулися, вони почувають себе впевнено і готові купувати акції за тими цінами, які спостерігалися до бурхливого зростання.
2006-2007 рр.",- підкреслив інвестиційний консультант ASTRUM Investment Management Віктор Петрусь.
Основні характеристики цих інвесторів - досвідченість і готовність ризикнути. "Люди вирішаться інвестувати, тільки коли побачать, що все гаразд. Коли ситуація нормалізується, про погане швидко забудуть. Тільки "кваліфікований", з міцними нервами і впевнений у своїй стратегії інвестор може почати вкладення всупереч переважній думці натовпу",- пояснив керуючий інвестиційними фондами ККА "КІНТО" Віктор Ботте.
"На ринку акцій зараз відіграються люди зі спекулятивною жилкою. До числа гравців входять і власники вільних коштів із числа тих, хто попередніх років відіграв на фондовому ринку і зміг заробити, тішився із плодів цієї гри і не зазнав збитків. Навряд чи зараз на ринок зайде значна кількість новачків, навіть при тому, що люди шукають способи збереження своїх грошей",- відзначив начальник торговельного відділу ЗАТ "Фондова компанія " Автоальянс-Інвест" Анатолій Шевчук.
Очевидно, це пояснює той факт, що в основному інвестори вкладають гроші прямо, минаючи фонди. "Криза сильно підірвала довіру місцевих інвесторів як до банківської системи, так і до інститутів спільного інвестування. І зараз ті, хто повертається на фондовий ринок, прагнуть самостійно ухвалювати рішення та інвестують прямо в акції або облігації",- вважає директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Втім, президент найбільшої публічної ККА "КІНТО" Сергій Оксанич, навпаки, очікує підвищеного інтересу з боку інвесторів. Як альтернативу самостійному вкладенню компанія активно просуває відкритий фонд акцій, який дозволяє ввійти-вийти в будь-який день. До кінця року "КІНТО" планує розмістити сертифікати відкритого фонду акцій на 250 млн. грн. Для порівняння: зараз активи в управлінні компанії становлять 400 млн. грн.
"Пам'ятаю, коли в 2003 р. стартував "Синергія-1", я обійшов усіх своїх знайомих і сказав: " Хлопці, на цьому фонді ви за три роки заробите десь у п'ять разів. Є єдиний ризик - це можуть бути не три роки, а п'ять". Вийшов семиразовий підйом за три роки. Зараз я не буду це робити - клієнтська база вже велика. Але моє інтуїтивне почуття - зараз ситуація нагадує ту, у якій ми запускали "Синергію-1". Інвестори можуть орієнтуватися на потенціал зростання ринку в 3-5 разів за три-п'ять років",- відзначив він.
Сьогодні, за оцінкою Тарабакіна, середня інвестиція в один папір становить близько 20 тис. грн., хоча Dragon Capital рекомендує на цю суму формувати портфель від 4 до 10 емітентів. " Для інтернет-трейдинга на Українській біржі розмір мінімального лота перебуває в діапазоні 300-1500 грн., залежно від емітента. Тобто навіть із сумою в 5-10 тис. грн. можливо сформувати достатньо диверсифікований портфель",- відзначив він.
Основні вкладання фізосіб сьогодні припадають на найбільш ліквідні акції з індексного кошика ПФТС. "В основному це блакитні фішки. Із секторів це металургія, машинобудування, енергетика",- відзначив Петрусь. "Інвестори керуються аналітикою інвесткомпаній з фундаментальних факторів, макроекономічними тенденціями, інструментами технічного аналізу",- додав Шилін.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас