Зерно пережило сезон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно пережило сезон

Аграрний ринок
872
До кінця маркетингового року, як і в минулому сезоні, є передумови для формування великих перехідних залишків зерна. Якщо в 2008 р. надлишок сформувався через обмеження експорту, що діяли, то цього року при рекордних обсягах і темпах міжнародної торгівлі відповідальність за великі перехідні залишки лежить на аграріях.
На початок наступного маркетингового року - 1 липня 2009 р., Україна може вийти із запасом зерна 6,9 млн. т без урахування обсягів зернових, що зберігаються в домашніх господарствах. Це майже на третину (на 27%) більше, ніж на початок минулого сезону, коли проблема залишків на тлі рекордного врожаю загрожувала блокуванням внутрішнього ринку.
За прогнозом Української аграрної конфедерації (УАК), 6,9 млн. т сформується, зокрема, достроковими (до початку сезону) надходженнями на ринок зерна нового врожаю. Такого продукту, згідно з балансом, буде близько 1 млн. т (пшениця і ячмінь). За даними генерального директора УАК Сергія Стоянова, перехідні залишки пшениці складуть 3,5 млн. т (на 34% більше, ніж в 2008 р.), кукурудзи - 1 млн. т, ячменя - 1,4 млн. т.
Нагадаємо, що в нинішньому сезоні на внутрішньому ринку була безпрецедентно висока пропозиція зерна (урожай 53 млн. т плюс перехідні залишки минулого сезону на рівні близько 5 млн. т) і розвантажити ринок удалося лише завдяки настільки ж безпрецедентно високим темпам експорту. Темпи міжнародної торгівлі в сезоні, що завершується, становили в середньому до 2 млн. т на місяць. "Як видно з попередніх результатів, українські зерноторгові компанії своєю діловою активністю з використанням своїх перевалочних потужностей змогли зняти з ринку небачені до цього в новітній історії України запаси зерна, що викликали паніку в перші літні місяці минулого року, створивши тим самим у цілому сприятливе цінове тло для товаровиробників, особливо в 2009 р.", - заявив Сергій Стоянов.
Цифра перехідних залишків, що торік озвучувалася, на рівні 7 млн. т характеризувалася як катастрофічна, враховуючи обсяги потужностей зі зберігання зерна в Україні. Вітчизняні сертифіковані потужності з одноразового зберігання зернових становлять близько 27 млн. т, і учасники ринку побоювалися, що цього резерву не вистачить для приймання нового врожаю і залишків попереднього. Нагадаємо, що сезон 2007-2008 р. проходив в умовах обмеження експорту, через що утворення такого надлишку на кінець маркетингового року було зрозумілим. У результаті перехідний залишок склав трохи більше 5 млн. т (завдяки активному експорту в останні два місяці сезону) і проблеми зі зберіганням були мінімальні (їх епізодично декларували в Одеському та інших основних зернопостачальних регіонах). "У нас немає жодного сигналу з початку жнив, що десь незадовільне зберігання зерна привело до втрат якості зерна", - заявив заступник міністра агрополітики Ярослав Гадзало по завершенню торішньої збиральної кампанії.
У майбутньому сезоні, незважаючи на те, що прогноз перехідних запасів прогнозується вище від торішнього, проблем для ринку через затоварення експерти не прогнозують. В 2008 р. ємність елеваторів збільшилася на 2 млн. т і ємності сертифікованих складів збільшилися майже на 3 млн. т. Крім того, очікуваний вал зерна значно нижчий від торішнього.
За прогнозом Мінагро, Україна збере 48 млн т. Однак цей прогноз буде переглянутий убік зменшення найближчим часом через втрати, завдані посівам квітневим заморозком.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас