Cargill зазіхнула на гроші Ахметова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cargill зазіхнула на гроші Ахметова

7608
Financial через суд домоглася арешту одного з кореспондентських рахунків Першого українського міжнародного банку
Банкіри вважають, що небажання Cargill погодитися на реструктуризацію заборгованості ПУМБу пов'язане з конфліктом між керівництвом банку та регіональних менеджерів компанії. Конфлікт може вилитися в параліч всіх міжнародних платежів банку.
Обізнане джерело в банківській системі повідомило про арешт кореспондентського рахунку ПУМБу в американському Bankers Trust. Відбулося це після того, як наприкінці квітня ПУМБ протермінував платіж з кредиту торговельного фінансування Cargill, не сплативши американцям блиько $10 млн.
Фінансист вважає, що судовий процес проти ПУМБу Cargill Financial почав через те, що банк не попередив кредиторів про бажання реструктуризувати свій борг, а просто затримав виплату. Тим часом менеджмент ПУМБу приблизно в той же час проводив зустрічі з іншими кредиторами банку й обговорював з ними умови реструктуризації боргів. "Cargill це не банк, тому до них могли віднестися по-іншому",- вважає співрозмовник.
Компанія Cargill Financial коментувати свою позицію відмовилася. У банку підтвердили факт судового процесу. "Ми впевнені в компромісному вирішенні питання, але до завершення процесу не можемо розголошувати його деталей",- повідомила Юлія Жулій, прес-секретар банку. За її словами, Cargill єдиний з пула кредиторів банку, хто займає непартнерську позицію. "Cargill діє дуже агресивно, незважаючи на попереднє успішне співробітництво з нами. Ця компанія намагається домогтися для себе пріоритету перед іншими, тоді як ПУМБ вирішив виробити єдине рішення для всіх",- говорить вона.
Експерти вважають, що Cargill може не зупинитися на досягнутому й продовжити тиск на банк, підконтрольний Ринату Ахметову. "Арешт одного коррахунку в іноземному банку це неприємно, але не смертельно,- говорить перший заступник голови правління Сбербанку Росії Владислав Кравець. Однак не виключено, що американська компанія може домагатися в судах арешту й інших коррахунків ПУМБу в іноземних банках".
На думку банкіра, завзятість Cargill може призвести до труднощів з виконанням міжнародних платежів. "Коррахунки не сховаєш, і відкриття їх в іншому банку досить складна процедура, що займає багато часу через юридичні перевірки",- говорить банкір.
При цьому Владислав Кравець вважає, що до цього не дійде, і суперечка між ПУМБом і Cargill буде вирішена шляхом переговорів. "Я знаю зсередини процедури кредитування Cargill і вважаю, що нашим колегам з ПУМБу вдасться домовитися із кредиторами",- впевнений фінансист.
Директор ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Олексій Вегера вважає, що таку тактику Cargill застосувала щодо ПУМБу, щоб попередити про серйозність своїх намірів інші українські банки, які в цілому заборгували американській компанії понад $170 млн.
В опублікованому звіті інвестиційної "Фенікс Капітал" фінансовий стан ПУМБ оцінюється як не дуже гарне. За даними компанії, банк планує реструктуризувати свій зовнішній борг ($460 млн. в 2009-м і ще $314 млн. в 2010 р., відповідно до звіту за перше півріччя 2008 р. по IFRS) через можливі розриви в ліквідності, тому що якість портфеля виданих позик банка має тенденцію до погіршення.
"Збитки першого кварталу (120 млн. грн.) не будуть закінченням проблем банку, тому що результати другого й третього кварталу можуть виглядати гіршими",- сказано у звіті. Середній рівень неякісних кредитів у портфелі банку досяг 13,9% (частка проблемних автокредитів 6,5%, частка проблемних карткових кредитів 92,5%), і сформовані резерви на рівні 10,9% від портфеля виданих позик не покривають проблемні активи.
"Не виключено, що компанія-засновник SCM, сама може випробовувати деякі розриви в ліквідності після придбання US United Coal Company. Тому, як і раніше надаючи підтримку банку, може зволіти зосередитися скоріше на своїх підприємствах у металургії та енергетиці. Якість портфеля виданих позик банку залишає бажати кращого, ліквідність може погіршитися, тому навряд чи судова процедура стягнення боргу може стати більш вигідною для кредиторів, ніж реструктуризація".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас