Верховна Рада мала на увазі Леоніда Черновецького — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада мала на увазі Леоніда Черновецького

Казна та Політика
2075
Народні депутати прийняли вчора в першому читанні зміни до виборчого законодавства, що передбачають проведення виборів мерів у містах з населенням більше 75 тис. людей у два тури. Незважаючи на те, що лідер БЮТ Юлія Тимошенко нещодавно пообіцяла міським головам, що її політична сила не буде підтримувати таку ініціативу, за прийняття змін проголосувала фракція БЮТ у повному складі. Опитані мери міст виступають проти подібних нововведень.
Верховна Рада вчора взяла за основу проект змін до закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів". Документом, зокрема, передбачається обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютною більшістю голосів виборців. Депутати вирішили, що тепер вибори мерів повинні проходити у два тури у випадку, якщо в першому турі жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів. Ця норма стосується тільки виборів мерів у містах, чисельність населення яких перевищує 75 тис. людей.
Ідею проведення виборів міських голів у два тури депутати почали активно обговорювати напередодні дочасних виборів мера Києва. У такий спосіб БЮТ, "Наша Україна", блоки Віталія Кличка і Миколи Катеринчука прагнули перешкодити перемозі на перевиборах мера Києва Леоніда Черновецького. Однак законодавчо оформити цю ініціативу тоді не встигли. У березні цього року у Верховній Раді було розглянуто законопроект, автором якого виступив народний депутат Микола Катеринчук ("Наша Україна-Народна самооборона"; НУНС), але документ не набрав достатньої кількості голосів. Коментуючи результати того голосування, Катеринчук емоційно заявляв, що "це фактично вираження підтримки діяльності, художньої і нехудожньої самодіяльності екзотичних мерів, таких, наприклад, як Черновецький". Він пообіцяв повторно зареєструвати документ, урахувати в ньому зауваження депутатів і розширити авторський колектив, що й було зроблено. Авторами прийнятого вчора законопроекту, крім Катеринчука, стали Олександр Омельченко і Владислав Каськів (обидва НУНС), Ольга Боднар і Володимир Бондаренко (обидва БЮТ), Олександр Костусєв (Партія регіонів) і Адам Мартинюк (фракція КПУ).
Примітно, що нещодавно прем'єр-міністр Юлія Тимошенко привселюдно пообіцяла мерам, що її політична сила не буде підтримувати ідею проведення виборів міських голів у два тури. Коментуючи під час звітно-виборних зборів Асоціації міст України наміри членів БЮТ змінити виборче законодавство, Тимошенко сказала: "Я визнаю свою помилку... У два тури повинні проводитися тільки вибори мера Києва, а у всіх інших містах нехай залишається старий порядок". Учора ж представники фракції БЮТ дотримувалися іншої точки зору. "Це стратегічно важливий законопроект, який повинен покращити ситуацію з нашим самоврядуванням", - заявив народний депутат Андрій Павловський, додавши, що мери великих міст повинні обиратися абсолютною більшістю, тобто у два тури. Втім, під час обговорення законопроекту ні Павловський, ні Катеринчук не приховували, що зміни спрямовані насамперед проти мера Києва Леоніда Черновецького.
- Сьогодні ніхто з діючих мерів уже не працює на всю громаду... Вони займаються або "улюбленими бабусями", або знаходять будь-який інший сектор своєї діяльності й з ним працюють. І це створює абсолютну безвідповідальність вибраних на таких виборах керівників перед громадою, - заявив Микола Катеринчук. За прийняття законопроекту проголосували 253 депутата - фракція Партії регіонів майже в повному складі відмовилася підтримати документ.
Тим часом практично всі опитані міські голови, незалежно від того, чи це мери міст на заході чи на сході України, негативно відреагували на рішення парламенту.
- Чому вони (народні депутати) вирішують такі питання всупереч нашій думці? - обурився мер Запоріжжя Євген Карташов. - Адже мери неодноразово заявляли, що вони проти виборів у два тура. Мені за великим рахунком однаково, але я вважаю, що при введенні двох турів будуть махінації з кандидатами, які в першому турі отримають 10-15% голосів виборців. У другому турі вони будуть щось для себе вторговувати у фаворитів перегонів.
Такої ж думки дотримується мер Львова Андрій Садовий. - Кандидати, що отримали найбільше голосів у першому турі, будуть обіцяти іншим усе що завгодно - посади, гроші, усе, чого ті захочуть, - говорить він і додає, що в такому випадку про реальну підтримку більшості громади мова йти не буде. - І взагалі, навіщо переносити проблеми з мером Києва на всі міста?!
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас