Найнадійніші банки в Україні - з іноземним капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найнадійніші банки в Україні - з іноземним капіталом

8687
Українські банки з іноземним капіталом є найбільш надійними. Про це говориться в дослідженні, проведеному компанією ДАГДА в першій декаді травня 2009 року і присвяченому проблемам роботи найбільших українських банків.
За кожним банком проведений аналіз виходячи з основних показників його діяльності за останні 5 років, аналізувався також рівень кредитної активності банку в період кризи і поточний рівень зовнішньої підтримки. За результатами аналізу експерти зробили висновок, що в країні утворилася група банків, які можна вважати еталоном надійності.
До групи таких банків входять банки зі стовідсотковим іноземним капіталом, які не обтяжені великою філіальною мережею, а також мають безпрецедентно високий рівень зовнішньої підтримки. Як правило, ці банки займають досить вузькі ніші на ринку банківських послуг у корпоративному 3 секторі й навіть в умовах банківської кризи їм вдалося закінчити рік з рентабельністю власного капіталу на рівні 30-40% і досить високою якістю активів.
До таких банків фахівці ДАГДА відносять Каліон Банк Україна, Сітібанк (Україна), ІНГ Банк Україна. Традиційно ці банки не надають послуг населенню, однак відкриті для великих корпоративних клієнтів.
Вісім банків для населення
Населенню ж експерти рекомендують звернути увагу на банки за участю іноземного капіталу, які мають розвинену роздрібну мережу, а також високий рівень зовнішньої підтримки. До таких банків вони віднесли Укрсиббанк (BNP Paribas), Форум (Commerzbank), Сведбанк (Swedbank), Укрсоцбанк (Unicredit Group), Правекс-Банк (Intesa Sanрaolo), Ерстебанк (Erste Group), Альфа-банк, VAB банк.
На думку експертів саме ці фінансові установи здатні вистояти в період кризи навіть за найнесприятливішого сценарію в національній економіці. На початку першого кварталу компанія ДАГДА провела спеціальне опитування серед служб Investor Relations іноземних банків, що активно працюють в Україні. З 12 банків, залучених у роздрібний бізнес в Україні, 9 заявили, що будуть підтримувати свій бізнес у цій країні практично за будь-якого розвитку подій в економіці. Однак 6 банків дали зрозуміти, що скептично настроєні щодо перспектив швидкого відновлення економіки України.
Державні банки губить політика
Досить значним острівцем стабільності в банківській системі традиційно залишаються державні банки. Після підвищення статутного капіталу, а також враховуючи прийдешнє зростання капіталу Укрексімбанку та Ощадбанку можна стверджувати, що в перспективі до кінця 2009 року обидва банка будуть виглядати надійними. Однак експертів бентежать результати кредитної активності зокрема Ощадбанку, який активно вкладає кошти в енергетичні компанії та видає значні кредити НАК "Нафтогаз України".
Для дослідників ДАГДА очевидно, що керівництво банку не ухвалює рішення щодо кредитування самостійно, а робить це під тиском уряду, що ставить у довгочасній перспективі під сумнів зворотність таких кредитів при несприятливих економічних обставинах. Також насторожує той факт, що значний обсяг інвестицій з боку держави в Ощадбанк іде не на реформування і удосконалення філіальної мережі Ощадбанка, а фактично на вирішення державних проблем.
Аналізуючи моделі бізнесу іноземних банків в Україні, слід зазначити, що в основному використовується лише 2 підходи: переважна участь іноземного фінансового холдингу і форма спільного підприємства. У кожному разі потенційним клієнтам банків за участю іноземного капіталу в Україні потрібно не тільки уважно відслідковувати події навколо материнського банку, але й стежити за відносинами між українськими та іноземними акціонерами.
У критичний момент, коли банку потрібне поповнення статутного капіталу, уже неодноразово можна було спостерігати ситуації, коли українські акціонери зазнавали фінансових труднощів, тимчасово блокуючи збільшення власного капіталу банку. Аналогічну ситуацію можна було спостерігати не тільки в Укрсиббанку в 2008 році, але й в інших банках за участю іноземного капіталу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас