Держфінпослуг пропонує штрафувати фінустанови за недобросовісну рекламу на суму до 5,1 тис. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг пропонує штрафувати фінустанови за недобросовісну рекламу на суму до 5,1 тис. грн.

312
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) пропонує штрафувати фінансові установи за несумлінну рекламу на суму до 5,1 тис. грн. Про це говориться в проекті Закону України "Про внесення змін і доповнень у деякі закони України щодо реклами в сфері фінансових послуг", розміщеному на офіційному сайті Держфінпослуг.
Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни в Закон України "Про рекламу" у частині визначення поняття реклами фінансових послуг. Так, рекламою в сфері фінансових послуг визначається реклама про фінансову установу або іншу особу, яка відповідно до закону має право надавати фінансові послуги, про її діяльність, фінансові послуги, які їм надаються або які планується надавати.
Також передбачається, що всі рекламні матеріали, які стосуються фінансових послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, і які планується поширити, подаються рекламодавцем у відповідний регуляторний орган (для банків – НБУ, для учасників ринку фінпослуг (крім фондового ринку і банків) – Держфінпослуг) не пізніше ніж за 10 робочих днів до їх поширення. При цьому своє рішення відносно даних матеріалів регулятор повинен прийняти протягом п'яти робочих днів.
Несумлінною рекламою в сфері фінансових послуг згідно із законопроектом вважається: реклама фінансових послуг, які компанія не має права надавати без одержання статусу фінустанови або без ліцензії на право надання таких фінансових послуг (якщо це передбачено законодавством); реклама фінансових послуг, надання яких на території України заборонене; реклама в сфері фінансових послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, яка поширена без узгодження з регулятором, заборонена рішенням уповноваженої особи регулятора або не змінена, як це було потрібно відповідно до рішення регулятора.
Законопроектом передбачено, що замовлення несумлінної реклами в сфері фінпослуг спричиняє штраф на суму до 5,1 тис. грн. (300 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (17 грн.)) для фінансової установи і 0,85-1,7 тис. грн. (50-100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян) – для посадової особи компанії.
Також вказується, що в рекламі в сфері фінпослуг забороняється надавати інформацію про майбутній прибуток споживачів таких послуг. Згідно із проектом документа, контроль над дотриманням законодавства про рекламу в сфері фінансових послуг (крім фондового ринку і банківського сектору) здійснює Держфінпослуг.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас