Фінансування недобудів не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансування недобудів не буде

Нерухомість
1986
Національний банк не бажає рефінансувати облігації Держіпотечної установи (ДІУ) на 1 млрд. грн., призначені для добудовування будинків готовністю понад 70%. Про це вчора повідомило Міністерство регіонального розвитку та будівництва. На думку аналітиків, купувати ці папери зараз взагалі мало хто зацікавлений.
"Ми одержали листа від Нацбанку про те, що облігації ДІУ під гарантії уряду не викликали інтересу в комерційних банків, тому НБУ не буде їх рефінансувати. Але у квітні Володимир Стельмах пообіцяв і нам, і президентові, що відомство повністю профінансує цей проект", - розповів заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитро Ісаєнко. За його словами, відомство підготувало список об'єктів, що потребують добудовування. І готове до проведення конкурсу з елементами аукціону для визначення компаній.
"Ми нічого не будемо робити, поки не з'являться гроші. Якщо вони будуть, то до реальних будівництв кошти можуть дійти за місяць або навіть швидше. Ситуація тепер залежить не від нас, а від Нацбанку, Мінфіну і ДІУ", - додав Ісаєнко.
Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" вважає, що відсутність інтересу в комерційних банків до покупки облігацій ДІУ пов'язана з нестабільністю ринку нерухомості. "Я думаю, що тут головна причина в тому, що ціни на нерухомість продовжують знижуватися. І поки вони не стабілізуються, жоден банк із іпотекою не захоче мати справу, тому що при падаючих цінах неможливо оцінити вартість застави", - пояснив Гребенюк.
Мінбуд очікував будь-якого просування ситуації після призначення 13 травня нового керівника ДІУ Андрія Камуза. Однак торги 15 травня, уже з новим головою, також провалилися, як і кілька попередніх аукціонів через "відсутність заявок потенційних покупців". Але багато аналітиків і не очікували їх успішного проведення. Причина в тому, що своєю постановою №274 від 6 травня Національний банк уже відмовився від проведення операцій репо з облігаціями ДІУ, фактично позбавивши ці папери гарантій. І при операції купівлі-продажу власник цінних паперів не зможе дати контрагентові зобов'язання їх зворотного викупу в певний час і за заздалегідь визначеною вартістю.
Також однією із причин дій Нацбанку, які обговорюють зараз банкіри, є версія, що після кадрового призначення Андрія Камуза НБУ навряд чи тепер буде поспішати рефінансувати облігації ДІУ. Говорять, що причиною цього може стати неофіційний конфлікт між групою осіб усередині НБУ, які ініціювали створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) на початку 2008 р., з керівництвом Національного депозитарію України.
З керівником НДУ Віктором Івченко пов'язаний Андрій Камуз, який до призначення був головою правління "Українського банку реконструкції та розвитку" (УБРР). Нагадаємо, що зараз 99,99% акцій УБРР належить Українській державній інноваційній компанії, підзвітній Держагентству інвестицій та інновацій, яке очолює також Віктор Івченко.
Схема фінансування недобудів полягає в наступному. Після проведення конкурсу з елементами аукціону серед забудовників, компанія буде акредитуватися в ДІУ і держбанках, а кошти пройдуть через фонд фінансування будівництва. Кредит банкам-партнерам нададуть на термін до 2,5 роки. Після введення будинку в експлуатацію ДІУ викуповує в банку частина фінансового кредиту, таким чином, рефінансуючи банк. Для громадян передбачать іпотечні кредити в гривні на 5-30 років під 14,6% річних. Щомісячний платіж за кредитом складе 2,8 тис. грн. для Києва (при ціні 4,8 тис. грн. за кв. м) і 2,2-2,6 тис. грн. - для жителів Севастополя та обласних центрів. При цьому потенційний покупець (за задумом чиновників - черговик) повинен буде внести перший внесок і забезпечити заставу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас