Переворот підйомом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переворот підйомом

Валюта
12332
Минулого тижня національна валюта різко зміцнилася до долара США. Якщо в п'ятницю (8 травня) середньозважений курс за результатами торгів на валютному міжбанку, за даними НБУ, склав 7,83 грн./USD, то за підсумками торговельної сесії четверга (14 травня) опустився до 7,66 грн./USD.
Таким чином, курс безготівкового долара знизився на 2,2%. До речі, американська валюта ослабнула і щодо інших грошових одиниць, наприклад, євро і російського рубля. Суттєвіше вона втратила свої позиції на готівковому ринку. Якщо минулих вихідних (9-11 травня) курс готівкового долара в більшості обмінних пунктів країни коливався в діапазоні 7,95-8,0 грн./USD, то вже в четвер деякі торговці валютою встановлювали курс 7,55 грн./USD.
При цьому спостерігався значний розкид у котируваннях. Максимальний курс продажу досягав 7,75 грн./USD. Приймали готівкову валюту по 7,50-7,65 грн./USD. Виникла ситуація, за якої долари можна було купувати в одних “обмінниках” і відразу із прибутком продавати в інших у тому ж населеному пункті. Учасники ринку пояснюють сформовану ситуацію панікою населення. Якщо наприкінці 2008 р. - початку 2009 р. спостерігався ажіотажний попит на долар, то тепер мала місце зовсім протилежна картина: люди масово позбувалися від валюти такими темпами, що банки і “обмінники” стикалися з дефіцитом гривні. “Населення здає валюту удвічі більше, ніж купує”, - констатує Ігор Львов, заступник голови правління банку “Фінанси та Кредит”.
У свою чергу, Сергій Олексієнко, заступник голови правління банку “Контракт”, відзначає: “Одна частина населення, дійсно, будь-що намагається здати долари, побоюючись подальшого падіння курсу. Але інша частина, навпаки, схиляється до того, що зараз курс найнижчий, тому варто прикупити валюту”. Учасники ринку пояснюють нинішнє різке зміцнення гривні низкою ситуативних факторів. “Населення припинило скуповувати валюту (у квітні чистий попит на готівкову валюту скоротився до $166 млн), нещодавні зміни правил гри на валютному ринку позитивно впливають на курс. Може, банки поки не розпродають валюту з резервів масово, але, принаймні, вони її й не купують, тобто попит з їхнього боку менший.
Також позитивно позначилася новина про виділення чергового траншу кредиту МВФ”, - говорить директор казначейства великого банку з іноземним капіталом, що побажав залишитися неназваним (відзначимо, що співрозмовник Бізнесу опирався на негласну вказівку НБУ, що забороняє банкірам, які не є членами правління комбанків, коментувати “валютні” питання). Минулого тижня Україна отримала кошти від МВФ у розмірі $2,6 млрд. При цьому $1,1 млрд направлені в золотовалютні резерви НБУ, інші - на покриття дефіциту бюджету.
У той же час банкіри підкреслюють, що фундаментальні причини для надмірного зміцнення гривні відсутні. “Фундаментальних підстав немає, тому дані зміни ситуативні, усе може змінитися в будь-який момент”, - відзначає Олексієнко. Дійсно, за підсумками I кварталу 2009 р. дефіцит поточного рахунку платіжного балансу склав $0,9 млрд (за аналогічний період 2008 р. - $3,7 млрд). Це обумовлене тим, що баланс торгівлі товарами залишився негативним - -$1,4 млрд (в 2008 р. - -$4,7 млрд). При цьому негативне сальдо фінансового рахунку в I кварталі склало $4,3 млрд. Ігор Львов вважає нинішній процес природною корекцією курсу. “Фундаментальних причин для ослаблення гривні практично удвічі теж не було. Тепер же всі ці прогнози щодо курсу 10, 12 або 15 грн./USD не виправдалися - і пішла зворотна хвиля. Так, є маса негативних факторів, але у зв'язку із президентськими виборами очікується приплив валюти в країну, що буде сприяти подальшому зміцненню гривні”, - говорить пан Львов. За його словами, рівноважний (справедливий) курс повинен становити 6,0-6,5 грн./USD, а курс долара на рівні 7,5 грн./USD завищений.
Дмитро Гриджук, голова правління банку “Хрещатик”, також допускає зміцнення гривні до 6,5 грн./USD. При цьому банкір попереджає, що під дією негативних факторів курс може піти в протилежному напрямку. Скарбники деяких банків певні, що зараз справедливий курс становить приблизно 7,5 грн./USD. Експерти відзначають, що Нацбанку не слід допускати надмірного зміцнення гривні, тому що “худий” баланс, сформований останнім часом між імпортом і експортом, може бути порушений.
Заступник голови правління одного зі столичних банків на умовах анонімності зізнався, що учасники валютного ринку навмисне відіграють на зниження курсу долара, нагнітаючи паніку і ажіотаж, щоб спровокувати масовий продаж населенням готівкової валюти за низьким курсом. “Уже більше двох місяців, протягом яких спостерігається стабілізація курсу, спекулянти не мають змоги заробляти на колишньому рівні. От вони й вирішили хитнути ринок в інший бік”, - розповідає співрозмовник. Ігор Львов визнає, що на таких курсових коливаннях заробляють і банки: “Але в банків теж є ризики, зараз ми скуповуємо долари по 7,5 грн./USD, якщо курс і далі піде вниз - банки втратять”. У свою чергу, глава групи радників голови НБУ Валерій Литвицький очікує подальшого зміцнення гривні найближчим часом.
На вихідні (16-17 травня) Нацбанк установив офіційний курс 7,62 грн./USD. З 8 травня цей індикатор установлюється за результатами міжбанківських торгів із гранично припустимим відхиленням в 2%. У той же час, згідно з нещодавно оприлюдненим прогнозом МВФ, середньорічний курс гривні до долара за підсумками 2009 р. складе 8,68 грн./USD. У свою чергу, Ерік Найман, начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку, попереджає, що до кінця 2009 р. гривня може знову знецінитися до 9-10 грн./USD.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас