Банки в умовах кризи охочіше реструктуризують кредити, їх частка до 2010р досягне 25-30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки в умовах кризи охочіше реструктуризують кредити, їх частка до 2010р досягне 25-30%

Кредит&Депозит
1286
Українським банкам у нинішніх умовах не вигідно йти на вилучення і наступний продаж заставного майна, тому вони охоче йдуть на реструктуризацію проблемної кредиторської заборгованості, і частка реструктуризованих кредитів до кінця 2009 року може досягти 25-30%, вважають експерти українського грошово-кредитного ринку.
"На сьогоднішній день обсяг реструктуризації кредитів по банківській системі досягає 10-12%. До кінця 2009 року даний показник може досягти 25-30%", - сказав начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку (VAB Банк, Київ) Антон Шаперенков під час "круглого столу" на тему "Банки та клієнти: кредитно-депозитний тупик або спільний пошук рішень?" у Києві у вівторок.
Директор компанії "Простобанк Консалтинг" (Київ) Олександр Сєдих у свою чергу відзначив, що банки максимально намагаються йти на зустріч позичальникам, пропонуючи низку програм реструктуризації заборгованості.
За словами заступника голови правління-начальника кредитно-інвестиційного департаменту Єврогазбанку (Київ) Юрія Шиманського, найбільш популярними програмами реструктуризації є "кредитні канікули" (6-24 місяці), а також збільшення строку погашення кредиту (іпотеки до 35 років, автокредитування – до 14 років).
Шиманський також відзначив, що Єврогазбанк у цей час не має прострочень за кредитами. "Тому що клієнтів небагато, ми з усіма досягли домовленості про реструктуризацію. Клієнт повинен іти на переговори з банком, не ховатися, тим більше банки йдуть на зустріч", - відзначає він.
Шаперенков підкреслив, що банки будуть більш ретельно підходити до системи оцінки ризиків. Крім того, він очікує скорочення депозитного портфеля з погляду терміновості. "Раніше найбільш популярними були депозити строком до року, зараз – до трьох місяців", - пояснив він.
Експерт також прогнозує скорочення обсягів споживчого кредитування в торговельних мережах. "Споживче кредитування навряд чи повернеться в торговельні мережі, скоріше, буде прив'язано до картки", - вважає він.
Як повідомлялося, за даними Нацбанку України, частка проблемних кредитів у сукупному обсязі наданих українськими банками позик у березні 2009 року зросла на 0,72 процентних пункту і до 1 квітня досягла 3,68%.
В абсолютному вираженні обсяг проблемних кредитів збільшився за березень на 23,7%, або на 5,36 млрд грн, – до 27,955 млрд грн.
З початку року проблемна заборгованість зросла на 55,2%, або на 9,94 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас