Ющенко: Газові домовленості з РФ будуть переглянуті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Газові домовленості з РФ будуть переглянуті

Енергетика
760
Президент України Віктор Ющенко знову заявляє про необхідність перегляду січневих газових домовленостей з Росією.
"У мене немає сумніву, що сторони прийдуть до перегляду цих документів. Адже із цими домовленостями жити неможливо", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому у вівторок.
Віктор Ющенко відзначив, що з кожним місяцем Україні буде усе важче виконувати покладені на неї зобов'язання.
Він підкреслив, що ці домовленості негативно відображаються на фінансовому становищі Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", "яка може стати банкрутом". "Тоді використання активів цієї компанії для погашення зобов'язань може стати реальністю", - відзначив президент.
Глава держави знову заявив, що якщо буде прийнята постанова про авансові платежі за транзит газу, він призупинить її і звернеться в Конституційний суд.
Віктор Ющенко підкреслив, що досягнуті в січні цього року домовленості з російською стороною "нафаршировані політичними розрахунками".
"Я можу погодитися з тим, що Україна втратила гарантії транзиту російського газу. Але навіщо тоді Україна в односторонньому порядку взяла на себе зобов'язання закупити 40 мільярдів кубів газу?", - відзначив президент.
Віктор Ющенко вважає, що законтрактовані обсяги газу "завищені приблизно на 7-8 мільярдів кубометрів".
"Я не виключаю, що 31 грудня Україна стане перед боргом, який потрібно буде сплатити протягом декількох годин. Сума цього боргу буде становити не менше 2-2,2 мільярда доларів", - припустив президент.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас