Чиновників обмежать у видатках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновників обмежать у видатках

Казна та Політика
1464
Депутати запропонували з 2010 року зобов'язати громадян, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також членів їх сімей декларувати не тільки доходи, але й видатки.
Контролювати одержання незаконних заробітків буде Державна податкова адміністрація і спеціально створений уповноважений орган, який одержить право доступу до банківської таємниці. У необхідності створення такої структури вже сумніваються і представники контролюючих органів, і юристи.
Члени комітету Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Микола Джига (Партія регіонів), Олександр Буджерак (БЮТ), Ігор Калетник (КПУ) і Олег Новиков ("Наша Україна-Народна самооборона") зареєстрували законопроект №4472 "Про заходи державного фінансового контролю публічної служби". Депутати запропонували з 2010 року зобов'язати всіх чиновників - від президента, прем'єр-міністра і голови Верховної ради до суддів, військовослужбовців і голів держпідприємств - подавати декларації про свої доходи і видатки. Звітувати будуть також претенденти на ці посади, звільнені з держслужби і члени їх сімей.
Декларація повинна містити інформацію про рухоме і нерухоме майно, спільних власників (не підлягає декларуванню лише рухоме майно вартістю менше 10 прожиткових мінімумів), цінні папери, корпоративні права, активи і фінансові зобов'язання. Для контролю буде створений спеціальний уповноважений орган (СУО), голову якого на 7 років буде призначати Кабмін за поданням прем'єр-міністра, і інститут відповідальних осіб за місцем проходження служби (роботи). Державна податкова адміністрація (ДПАУ), що проводить деклараційну кампанію, буде перевіряти правильність заповнення документації, контролювати нарахування і повноту сплати податків, зіставляти доходи і видатки чиновників і членів їх сімей.
При цьому СУО буде одержувати від правоохоронних структур, органів влади, підприємств і банків необхідну інформацію для перевірки декларацій держслужбовців, рекомендувати дострокове припинення повноважень сільського/міського голови, притягувати їх до адміністративної відповідальності. Законопроект передбачає жорстку дисциплінарну відповідальність (попередження про неповну службову відповідність, зниження по службі, звільнення), адміністративну (штраф у розмірі 10-15% від загального доходу за попередній рік) і кримінальну (найбільший термін - 5 років) за неподання, несвоєчасне надання декларацій, перешкоджання представникові СУО в проведенні перевірок. Микола Джига впевнений, що нові правила допоможуть виявити факти незаконного збагачення держслужбовців, вивести економіку з тіні і стануть першим етапом до проведення фінансової амністії.
Тіньові доходи повинна контролювати спеціальна служба, тому що Держфінмоніторинг і ДПАУ не зможуть із ними впоратися через відсутність необхідних кадрів, відзначив співавтор документа Олександр Буджерак. Заступник голови Держфінмоніторингу Валерій Кірсанов не бачить необхідності в створенні ще одного спецоргану, який буде дублювати функції служб, що контролюють фінансові потоки. "Краще підсилити кадровий потенціал, розширити наші функції і взаємозв'язок із правоохоронними органами", - вважає він. Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін впевнений, що закон не приймуть. На думку партнера юридичної фірми "Правові партнери" Андрія Доманського, практика створення в правоохоронних або податкових структурах служб з контролю над декларуванням чиновників є цілком нормальною. "Але поки в Україні буде існувати депутатська недоторканність або недоторканність деяких суддів, ефективності від такого органу не буде", - сказав він. А партнер юридичної компанії DLL Top Consulting Юрій Лазуренко вважає необхідним створення окремого управління ДПАУ за аналогією зі службою по роботі з великими платниками податків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас