Кредитні картки втрачають гнучкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні картки втрачають гнучкість

Казна та Політика
885
У четвер президент США Барак Обама закликав конгрес якнайшвидше схвалити законопроект, який повинен обмежити права емітентів кредитних карток на збільшення процентної ставки, установлення штрафів і стягнення комісій. Експерти побоюються, що, коли закон буде прийнятий, багато споживачів і підприємці взагалі залишаться без кредитів.
У четвер президент США Барак Обама під час зустрічі з жителями Ріо-Ранчо (штат Нью-Мексико) виступив із критикою ринкової практики банків-емітентів кредитних карток. "Ви не повинні хвилюватися, що, підписуючи контракт про одержання кредитної картки, розписуєтеся в тому, що вас позбавлять ваших прав. Ви не повинні користуватися збільшувальним склом, щоб прочитати надрукований дрібним шрифтом текст, який, як здається, написаний навіть не англійською", - сказав Барак Обама.
За даними правління Федеральної резервної системи, протягом останніх десяти років заборгованість по кредитних картках у США виросла на 25% і в січні досягла $963 млрд. Щорічно американці виплачують емітентам кредитних карток $15 млрд пені.
Боротьба за права власників кредитних карток була одним з основних пунктів передвиборної кампанії Барака Обами. Уперше ідея білля про права власників кредитних карток була запропоновано в лютому 2008 року одним із членів палати представників - прийняття закону Барак Обама обіцяв виборцям. Необхідність зміни правил на ринку кредитних карток була темою квітневої зустрічі президента США з керівництвом Citigroup і платіжних систем Visa, Mastercard, American Express. 30 квітня палата представників схвалила законопроект, що обмежує права емітентів кредитних карток на збільшення процентних ставок і комісій. На цьому тижні сенат розглядає інший законопроект, згідно з яким емітентам кредитних карток буде заборонено підвищувати процентну ставку протягом року після того, як був відкритий кредитний рахунок. Законопроект також передбачає, що виписка по картці повинна приходити її власникові за 21 день до крайнього терміну платежу (а не за 14, як зараз), повідомлення про збільшення процентної ставки і штрафи - за 45 днів. Члени конгресу повинні будуть погодити два ці законопроекти, після чого фінальний варіант буде переданий на схвалення президентові. За словами сенатора Гаррі Рейда, сенат може схвалити цей документ протягом тижня.
Нові законодавчі заходи можуть привести до того, що банки будуть компенсувати свої втрати, більш строго оцінюючи позичальників, прогнозують експерти. "Ці ініціативи обмежать доступ приватних клієнтів і малого бізнесу до кредитів саме тоді, коли вони із труднощами можуть собі дозволити обійтися без них", - побоюється старший віце-президент Американської банківської асоціації Кеннет Клейтон. Аналітик Санджай Сахрані з американського банку Keefe, Bruyette & Woods вважає, що ринок кредитних карток стане менш еластичним. "Однією із найкращих стратегій цього бізнесу була можливість змінювати процентні ставки з урахуванням ризику", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас