КСУ: На сьогоднішній день нема підстав для розпуску ВР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ: На сьогоднішній день нема підстав для розпуску ВР

Казна та Політика
215
На сьогодні немає підстав для розпуску Верховної Ради. Про це заявив напередодні голова Конституційного суду України Андрій Стрижак в ефірі ICTV.
"Приводи самі не приходять. Якщо є в Конституції виписані підстави, якщо ці підстави з'являться, вони можуть з'явитися сьогодні, вони можуть з'явитися завтра, вони можуть з'явитися післязавтра. Єдине, що є застереженням Конституції: за останні шість місяців до виборів Президента цього не можна робити, щоб були два або три приводи. На сьогодні їх нема", - сказав він.
Відповідаючи на запитання щодо можливого лобіювання інтересів Президента Конституційним судом, А.Стрижак відзначив, що Україна - одна з небагатьох країн, де суддів порівно (по шість) призначає Президент, Верховна Рада і з'їзд суддів. "Де тут більшість? Говорити про чиюсь більшість - це просто наївно", - сказав він.
У той же час 13 травня ц.р. заступник голови Секретаріату президента Ігор Попов заявив, що Секретаріат президента не виключає можливості розпуску Верховної Ради, якщо робота парламенту не буде розблокована найближчим часом. "Парламент повинен розблокуватися, прийняти дату (президентських виборів). Якщо він не розблокується, то новий парламент прийме цю дату вже у вересні", - сказав він. Відповідаючи на запитання щодо можливості розпуску Верховної Ради, І.Попов відзначив: "Якщо буде політична домовленість на те, якщо парламентська криза буде тривати".
Відзначимо, народні депутати від Партії регіонів з 12 травня блокували парламентську трибуну, вимагаючи позитивного голосування за відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який став фігурантом скандалу в аеропорту Франкфурта-на-Майні. 14 травня депутати від ПР розблокували трибуну.
У свою чергу спікер парламенту Володимир Литвин і представники фракції БЮТ раніше заявили про те, що "регіонали" блокуючи роботу ВР мають намір добитися її розпуску (Конституція передбачає можливість розпуску парламенту, якщо він не збирався на засідання під час сесії протягом 30 днів).
Нагадаємо, 30 квітня ц.р. постійний представник ВР у Конституційному суді України Анатолій Селіванов заявляв, що на сьогоднішній день немає ніяких підстав для розпуску Верховної Ради. За його словами, КСУ у своєму рішенні встановив, що згідно з Конституцією, відразу після парламентських виборів коаліція зобов'язана подавати кандидатуру нового прем'єр-міністра, а в усіх інших випадках тільки має право. "Отже, ніяких підстав для розпуску, для дострокового припинення повноважень ВР, не існує. Тобто, якби КСУ визначив, що це є обов'язком коаліції надати пропозиції щодо кандидатури прем'єр-міністра, то це могло б трактуватися по-різному, але в рішенні КСУ й у тому висновку, який суд зробив, ми бачимо, що ніяких підстав для того, щоб ініціювалося питання дострокового припинення повноважень ВР, нема", - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас