Чавес націоналізував фабрику американської харчової компанії Cargill — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес націоналізував фабрику американської харчової компанії Cargill

Казна та Політика
527
Уряд Венесуели ввів тимчасове управління на фабриці з виробництва високоякісних макаронів і вермішелі, що належить американському харчовому гігантові Cargill, повідомляє південноамериканський телеканал TELESUR.
Розташоване в прибережному штаті Варгас підприємство вже зайняли військові і держслужбовці. Протягом 90 днів фабрика буде перепрофільована на пріоритетний випуск тих видів продуктів "базового харчового кошика", які держава зобов'язує продавати за фіксованими цінами. Зокрема, вартість звичайних макаронних виробів (не вищого сорту) з 1 травня знижена в країні на 3,8-4,2%.
На початку квітня була націоналізована інша філія компанії Cargill - фабрика з переробки рису в штаті Португеса на заході країни. Замість ароматизованого "випареного" рису вона буде випускати простий "білий", яким торгують так звані "народні магазини" за розцінками, що не змінюються з 2003 року. Так венесуельський уряд має намір знизити загальне зростання вартості продуктів харчування в приватній комерційній мережі (41% за минулий рік).
Найбільша в США приватна компанія Cargill працює у Венесуелі більше 20 років. Її підприємства поставляють на внутрішній ринок рис, олію, борошно, макарони, вермішель, цукор, каву, молоко, маргарин, дріжджі, харчування для собак і кішок.
Компанія, створена майже 1,5 століття тому, є найважливішим гравцем на світовому ринку зернових і олійних культур. Вона представлена в 66 країнах і також торгує м'ясом, цукром, металом, нафтою, вугіллям. У компанії трудяться близько 150 тисяч людей.
До речі, Чавес має намір націоналізувати всі галузі економіки. Так, він наказав військовим установити контроль над усіма підприємствами з виробництва рису у Венесуелі. Міністр сільського господарства Венесуели підтвердив, що військові вже контролюють принаймні одну велику національну компанію з виробництва рису – Primor.
Чавес звинуватив кілька компаній у завищенні цін на продукцію, заявивши, що ті відмовляються поставляти рис за встановленими урядом цінами. Президент Венесуели попередив, що підприємства, які погрожують зупинити виробництво, будуть без зволікання експропрійовані.
Головними виробниками рису в країні є велика американська продовольча компанія Cargill і венесуельська Polar.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас