Експерт: Держінтервенції потрібно направляти у розвиток інновацій, а не "падаючі" галузі економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Держінтервенції потрібно направляти у розвиток інновацій, а не "падаючі" галузі економіки

Казна та Політика
232
Найбільш правильним спрямуванням державної інтервенції в умовах кризи була б не підтримка "падаючих", перважно явно "перегрітих" або застарілих галузей, а сприяння пошуку нових. Таку думку висловив учений, банкір і дипломат, доктор економічних наук Олександр Шаров.
На його думку, необхідно скоротити зайнятість у "перегрітих" галузях і стимулювати ділову активність на альтернативних напрямах. При цьому таке скорочення повинне бути поступовим, із відповідними допомогами і перекваліфікацією і/або географічним переміщенням робочої сили.
"Це складний маневр, який потребує попередньої підготовки, часу і грошей. На жаль, багатьом здається, що легше та ефективніше підтримати бюджетними коштами "падаючі" галузі і підприємства. Тобто, по суті, піти на повторний штурм нескореної висоти з тими самими двигуном і водієм. Не впевнений, що це найкраще рішення", - підкреслив він.
Шаров переконаний, що необхідно активізувати пошук інновацій. Так, за його словами, в Європейському союзі цей рік вже проголошений "Роком інновацій", і вся увага зараз зосереджена на пошуку і підтримці технічних і організаційних нововведень.
"І займаються цим аж ніяк не лише промислові гіганти. Справжнім "живильним бульйоном" інноваційного процесу є малі та середні підприємства. Хочу особливо підкреслити - "підприємства", які виробляють свою продукцію, а не просто "компанії", котрі перепродують чуже", - пояснив експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас