Скасування мораторію на дочасне повернення банківських вкладів буде сприяти росту довіри до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування мораторію на дочасне повернення банківських вкладів буде сприяти росту довіри до банків

1672
Скасування мораторію на дочасне повернення банківських вкладів, що діяв у країні з жовтня 2008 року, буде сприяти росту довіри вкладників до банківської системи, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
"НБУ прийняв рішення, якого очікували вже давно, і яке свідчить про стабілізацію ситуації на ринку. Сьогодні можна повернути довіру вкладників тільки через зняття адміністративних обмежень, прийнятих у період кризової ситуації. Рішення НБУ можна тільки привітати, воно позитивно позначиться на відновленні довіри вкладників до всієї банківської системи", - сказав перший заступник глави правління Промінвестбанку (Київ) В'ячеслав Юткін.
"В цілому це рішення НБУ позитивно відіб'ється на ринку. Це позитивний сигнал для вкладників, що свідчить про стабілізацію ситуації в банківському секторі. Разом з тим, на банках, які випробовують проблеми з ліквідністю, скасування мораторію на дочасне зняття депозитів відіб'ються негативно: ситуація з ліквідністю в цих банках погіршиться. При цьому прискориться процес перетікання коштів вкладників у здорові банки з гарним рівнем ліквідності", - вважає перший заступник глави правління банку ВАТ "Дочірній банк Сбербанку Росії" (Київ) Владислав Кравець.
Разом з тим, на думку заступника глави правління банку "Фінанси і Кредит" (Київ) Сергія Борисова, таке рішення ускладнить кредитування.
"Це рішення Нацбанку позитивно позначиться на відношенні вкладників до банок. Разом з тим, банки опиняться в ситуації, коли вони не зможуть кредитувати економіку, оскільки депозити, по суті, через цю норму стануть вкладами до запитання", - пояснив він.
Глава правління Кредобанку (Львів) Іван Феськів також вважає, що вплив скасування цієї обмежуючої норми на банківський сектор буде не однозначним.
"Для банків, які зберегли фінансову стійкість і опираються на підтримку своїх іноземних акціонерів, скасування мораторію не буде мати якихось надзвичайних наслідків... А от для банків, які й так мають серйозні проблеми з ліквідністю, скасування мораторію є великим викликом", - сказав Феськів.
За його оцінкою, таке рішення може призвести до росту попиту на кредити рефінансування НБУ з боку никзи банків або ж до клопотань про введення тимчасових адміністрацій.
При цьому, за його словами, банки з іноземним капіталом можуть очікувати збільшення обсягу депозитів населення, які розміщаються на тривалі терміни.
"Ми очікуємо, що тепер громадяни з більшим бажанням будуть розміщати кошти на довгий період: 9-12 місяців. Мораторій від цього вкладників застерігав, оскільки не давав можливості негайного доступу до своїх заощаджень у випадку якихось форс-мажорних обставин", - пояснив глава правління Кредобанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас