Ринок столичного житла очікує затишшя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок столичного житла очікує затишшя

Нерухомість
1421
Традиційно багатий на угоди квітень лише трохи пожвавив ринок квартир Києва
Аналітики й у травні не очікують великого сплеску продажів, а прийдешнє літо - щорічний період затишшя - тільки ще більше потягне вниз ціни на столичні метри.
За даними компанії SV Development, за останні чотири місяці доларові ціни продажів вторинного житла в Києві знизилися від 30% до майже 40% залежно від району. Так, за статистикою компанії за квітень, середня вартість продажу одно-трикімнатних квартир на вторинному ринку знизилася на 9,17% - до $1 518 за кв. м.
При цьому найдешевшим залишався Дарницький район, із середнім показником $1096/кв. м, найдорожчим Печерський район, де середня ціна продажу склала $2604/кв. м. Фактично ринок зараз перебуває на рівні середини 2005 р.
При цьому, згідно зі статистикою інформаційно-аналітичного відділу АН "Планета Оболонь", у квітні купували квартири, які приблизно на 23% були дешевші від аналогічних у своєму сегменті. За їхніми даними, середня вартість кв. м склала $1670 (13 500 грн.) за угодами "Планети Оболонь" і $1604 (12 967 грн.) по всіх угодах, про які є досить повна і перевірена інформація. "Якщо ще недавно купували переважно найдешевші малогабаритні однокімнатні квартири в "убитому стані", то останнім часом попит став зміщуватися убік дво- і трикімнатних квартир, у тому числі з якісним ремонтом. Якщо люди, що продали дво- і трикімнатні квартири підуть із ринку, то це означає одні (песимістичні) сценарії розвитку подій. Якщо ж витратять отримані гроші на придбання київської нерухомості, то цілком можливі більш оптимістичні сценарії", - констатують аналітики компанії у своєму звіті за квітень. І додають, що в порівнянні з березнем, кількість угод збільшилася на 29%. Але рівень ділової активності усе ще набагато нижчий, ніж був у минулі роки в цей же період. Зокрема, у квітні 2007 р. угод було приблизно в 1,5 рази більше, а у квітні 2008 р. - в 2,6 рази більше, ніж зараз
Експерти Української торговельної гільдії (УТГ) відзначають, що на вторинному ринку вже помітні різнонаправлені тренди. Зниження загальної вартості продиктоване більшою часткою тих, хто скидає ціну, ніж тих, хто її піднімає. На їхню думку, протягом усього травня найбільш імовірне продовження негативної динаміки ринку. "Деяку стабільність на ринку нерухомості порушив святковий період. Зниження активності з боку покупців змусило деяких продавців знизити ціну пропозиції", - відзначають аналітики УТГ.
На первинному ринку, за даними "Планети Оболонь", становище залишається складним. Особливого потоку нових інвесторів поки не спостерігається. Забудовники намагаються залучити інвесторів різними акціями і довгостроковими програмами (включаючи програми кредитування і розстрочки). "Деякі забудовники трохи знизили ціни для нових інвесторів і впровадили "програми лояльності" для тих, хто вніс гроші раніше. Однак на кардинальне зниження цін ніхто не наважується. Більше того, спостерігаються випадки підвищення цін", - відзначають в АН. В УТГ додають, що "частина забудовників оголошують раніше акційні ціни як основні, а додаткові знижки обговорюються в індивідуальному порядку.
У своїх прогнозах на найближчий час аналітики практично єдині - у травні ситуація на київському ринку нерухомості суттєво не зміниться. "Розшарування ринку, швидше за все, продовжиться. В одних сегментах ціни будуть повільно рости, в інших плавно знижуватися. Напевно будуть і такі сегменти ринку, де темпи зниження цін досягнуть п'яти і більше відсотків на місяць", - вважають експерти "Планети Оболонь". "У короткостроковому періоді можна чекати відновлення попиту на найбільш привабливі об'єкти на вторинному ринку і стабільності цін на первинному. А на початку червня на ринку житла почнеться період літнього затишшя", - резюмують аналітики УТГ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас