Росіяни потрапили під роздачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни потрапили під роздачу

Аграрний ринок
1134
Слідом за претензіями до якості українського зерна і мораторієм на постачання з боку Єгипту аналогічні неприємності спіткали російських постачальників
Це другий за останні півроку скандал такого рівня, пов'язаний із зерном причорноморського походження.
Російське зерно, як і півроку тому українська пшениця, стало фігурантом скандалу на ринку Єгипту. Партія злаків із РФ на 52 тис. т була арештована інспекторами в єгипетському порту Сафага, і цей інцидент може викликати тотальні перевірки всього російського продукту. За інформацією єгипетського агентства MENA, партія призначала місцевій трейдинговій компанії Egyptian Traders, яка є одним з найбільших постачальників причорноморського зерна в країну.
Хоча поки мова йде про арешт однієї партії, відносно якої є претензії до якості і супровідних документів, учасники місцевого ринку не виключають можливості введення тотальних перевірок усього імпортного російського зерна. Чи буде проведено таке інспектування, залежить від результатів аналізу арештованої партії (зокрема, на вміст шкідливих речовин і важких металів) Єгипетська сторона заявила про необхідність тотальної перевірки всієї завезеної в країну російської пшениці (хоча зробити це досить складно, враховуючи великі обсяги імпортованого продукту) - оскільки місцеві трейдери заявили про невідповідність параметрів якості імпортованого зерна показникам, заявленим у договорах. У кожному разі в короткостроковій перспективі місцеві імпортери, швидше за все, утримаються від закупівель пшениці з Росії.
Російська сторона активно і злагоджено зреагувала на конфлікт (Україна при аналогічних обставинах обмежилася розрізненими заявами представників трейдерських компаній), заявивши про необґрунтованість пропонованих претензій. "Єдина мета, яку переслідує єгипетська влада, - це змусити РФ продати (пшеницю) за нижчою ціною», - виступив із заявою президент Російського зернового союзу (РЗС) Аркадій Злочевський. За його словами, поставлені партії повністю відповідають якісним показникам, передбаченим у контрактах. За словами прес-секретаря Россільгоспнагляду Олексія Алексєєнка, відомство не одержало ніяких офіційних документів щодо інциденту.
Єгипет щорічно імпортує близько 8 млн. т пшениці в основному через державні тендери - близько половини припадає на зерно з Росії та України. Нагадаємо, що наприкінці минулого року, після разового недопуску до тендера на закупівлю зерна держоператором GASC 20 листопада, мораторій на постачання продзерна з України став довгостроковим - до надходження зернових нового врожаю. Причиною стали скарги єгипетських борошномелів, які під час переробки української пшениці заявили про недостатні для випічки хліба показники, зокрема щодо вмісту клейковини. Учасники українського ринку відзначають, що навряд чи нинішній скандал піде на користь хоч одному з постачальників Причорноморського регіону. "Одне втішно, що ми не одні в такій ситуації опинилися», - відзначив один із трейдерів.
Україна з початку поточного маркетингового року і станом на 13 травня експортувала 21,5 млн. т зерна. Мінагрополітики очікує експорт зерна в поточному МР (липень 2008-го - червень 2009 р.) на рівні 25,6 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас