ЄБРР проявляє оптимізм з приводу Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР проявляє оптимізм з приводу Східної Європи

714
Центральна і Східна Європа може очікувати "можливого закінчення кризи". Про це заявив президент Європейського банку реконструкції та розвитку Томас Миров, представляючи несподівано оптимістичний звіт щодо економічного становища регіону на щорічних зборах ЄБРР у Лондоні.
"Тривають розмови про можливий початок кінця кризи. Банки звітують про кращі результати, ніж очікувалося, а індикатори довіри продовжують рости", - заявив Миров, коментуючи позитивні дані, представлені Жаном-Клодом Тріше, президентом Європейського Центробанку.
"Як відомо, економісти ЄБРР пророкують "дно" кризи в 2009 році і початок повільного відновлення в 2010, але існує ще кілька перешкод", - додав Миров.
Він відзначив, що огляд стану регіону залишається маловтішним. Нагадаємо, що минулого тижня ЄБРР погіршив економічний прогноз для країн Східної Європи. Економісти ЄБРР очікують, що внаслідок рецесії сукупний ВВП 30 країн, у які Банк інвестував фінансові ресурси, знизиться на 5,2% цього року, на відміну від очікуваного раніше зростання на 0,1%. Але в наступному році Банк очікує слабке зростання на 1,4%.
Миров попередив, що відновлення буде відбуватися повільніше, ніж після минулих криз через більш убоге фінансування, більш жорсткі фінансові правила і більш суворої податкової політики в країнах, що відіграють велику економічну роль.
Нагадаємо, раніше Миров прогнозував, що обсяг приватних іноземних інвестицій у Східну Європу і колишні республіки СРСР навряд чи досягне докризового рівня, навіть після того як економіки країн цього регіону знову почнуть рости. Це в найближчі роки приведе до збільшення кредитування зазначених економік з боку розвинених фінансових інститутів, таких як ЄБРР. Банкір заявив, що його організація через спад у секторі приватних інвестицій уже збільшила видатки цього року на 20% до 7 млрд євро.
При цьому директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек висловився від імені Банку, що Україна не оголосить дефолт і що ЄБРР збирається інвестувати в економіку країни цього року 1,2 млрд дол.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас