Білорусія не має наміру переглядати своє ставлення до СНД у зв'язку з участю в ініціативі ЄС "Східне партнерство" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія не має наміру переглядати своє ставлення до СНД у зв'язку з участю в ініціативі ЄС "Східне партнерство"

157
Білорусія не має наміру переглядати своє ставлення до СНД у зв'язку з участю в ініціативі ЄС "Східне партнерство". Як повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ Білорусії, про це заявив прес-секретар білоруського зовнішньополітичного відомства Андрій Попов, коментуючи заяву виконавчого секретаря СНД Сергія Лебедєва про те, що державам-учасникам СНД, запрошеним до участі в ініціативі ЄС "Східне партнерство", доведеться "вибирати" між СНД і Євросоюзом, оскільки участь в "Східному партнерстві" зажадає приведення внутрішнього законодавства країн Співдружності у відповідність із нормами ЄС і виходу з СНД.
"Білорусія, держава розташування штаб-квартири СНД, одна із засновників Співдружності, один з найбільш цілеспрямованих його прихильників, природно, не збирається ні "переглядати договори, укладені в рамках СНД", ні "відмовлятися від співробітництва в рамках Співдружності", ні тим більше виходити з СНД. У Декларації "Східного партнерства", прийнятій днями на установчому саміті цієї ініціативи в Празі, немає ні рядка, який би зобов'язував держави-учасники ініціативи "приводити своє національне законодавство у відповідність із нормами ЄС", - сказав А.Попов.
Прес-секретар МЗС Білорусії підкреслив, що білоруська сторона у зв'язку з участю в "Східному партнерстві" не має наміру вибирати між інтересами в СНД і Євросоюзі. "Обидва ці вектора білоруської зовнішньої політики принципово важливі для нашої держави. Це об'єктивний стан речей для Білорусії, розташованої між двома центрами міжнародного впливу. Як і раніше, ми продовжимо залишатися більш ніж активними учасниками СНД. Одночасно ми будемо наповнювати конкретним змістом наші відносини з Європейським союзом. Виконавчий секретаріат СНД, з яким Міністерство закордонних справ перебуває в щоденному щільному контакті, може, природно, одержати в нас, що називається, "з перших рук" усю необхідну для нього інформацію із цих та інших питань міжнародного порядку денного. Ми б це тільки вітали", - заявив А.Попов.
Довідка. Виконавчий секретар СНД С.Лебедєв 13 травня заявив про те, що участь пострадянських країн у програмі "Східне партнерство" зажадає від них вибору між ЄС і СНД. "У держав - учасників програми Євросоюзу можуть виникнути труднощі: приведення законодавства у відповідність із вимогами ЄС зажадає перегляду домовленостей у рамках СНД, і тоді країнам доведеться вибирати", - сказав С.Лебедєв.
На його думку, Євросоюз не зможе компенсувати учасникам ініціативи всі можливі втрати. "Як людина, яка має інформацію про стан економік, я бачу, що на даному етапі ЄС не зможе компенсувати ті втрати, які країни можуть зазнати в результаті участі в "Східному партнерстві". Учасникам ініціативи ЄС не допоможе і мізерна допомога у розмірі 600 млн. євро, пропонована Євросоюзом", - вважає виконавчий секретар СНД.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас