Стабілізаційний перепочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабілізаційний перепочинок

Фондовий ринок
3136
Поточного тижня Україна одержала черговий кредитний транш від МВФ, національна валюта продовжила зміцнюватися, орієнтуючись уже на рівень 7,5 грн./$, рейтингове агентство Moody's понизило рейтинг зобов'язань українського уряду, а українські біржові папери призупинили своє бурхливе зростання, що тривало у ПФТС і на "Українській біржі" більше двох місяців.
14 травня в Україну надійшов другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, виділений радою директорів МВФ 8 травня, у розмірі 1,9 млрд. SDR ($2,8 млрд.).
Отриманий черговий кредитний транш буде спрямований на поповнення валютних резервів Національного банку і покриття дефіциту бюджету, що передбачає, насамперед, планове забезпечення виплат за зовнішніми боргами України.
Міністерство фінансів України заявляє, що на обслуговування державних зовнішніх зобов'язань буде витрачено 1,5 млрд. доларів з отриманого траншу.
У поточному держбюджеті на обслуговування зовнішнього боргу закладено 12,93 млрд. грн. (за офіційним курсом НБУ близько $1,68 млрд.). Таким чином, кредит МВФ практично повністю знімає ймовірність суверенного дефолта України в 2009 році, що вже 8 травня позначилося на діапазоні котирувань євробондів країни - спред індексу EMBI+ Україна рекордно знизився більш ніж на 25% з 1742 пунктів до 1251 пункту.
Ще напередодні одержання кредиту, Нацбанк у рамках домовленостей із МВФ прийняв низку постанов, якими встановили двопроцентне відхилення офіційного курсу гривні від середньозваженого курсу на міжбанку (#264), скоротив максимальний термін рефінансування з 365 до 90 днів (#259) і зменшив список забезпечення під рефінансування.
Мінфін також відзначив, що дії уряду в рамках програми stand by будуть сконцентровані на таких основних напрямках: фіскальна політика (утримання дефіциту держбюджету на прийнятному рівні), гнучкий обмінний курс (для зм'якшення впливу на економіку зовнішніх шоків), реструктуризація банківського сектора (для відновлення його стабільності й нарощування кредитування).
У свою чергу МВФ також пішов на поступки українському уряду, погодившись із дефіцитом бюджету-2009 у розмірі 4% від розміру ВВП.
Наступний третій транш у рамках програми stand buy очікується в червні.
Однак для його одержання, уряду і Національному банку доведеться продовжувати здійснювати реформи, передбачені програмою співробітництва із МВФ.
Зокрема для одержання чергового кредитного переказу від МВФ у розмірі 2,125 млрд. SDR (понад $3 млрд.), Україні доведеться реформувати раду НБУ, оприлюднити інформацію про реальних власників банків, зняти обмеження за обсягом купівлі-продажу валюти і достроковим вилученням депозитів.
Також уряд буде зобов'язаний полегшити процедуру банкрутства в Україні, розробити поквартальний графік підвищення цін на газ для підприємств і населення, ліквідувати дублювання пільг з оплати послуг ЖКГ, а транспортні пільги на проїзд обмежити рівнем доходів населення.
Таким чином, Міжнародний валютний фонд у рамках виділення чергового траншу для подальшого кредитування українського уряду, продовжить наполягати на поетапному скороченні існуючих в Україні соціальних пільг і зниженні внутрішнього боргового навантаження на держбюджет.
Проте, уряд Ю. Тимошенко напередодні президентських виборів скоріше всього буде намагатися не проводити непопулярні заходи, які можуть істотно зашкодити політичним рейтингам прем'єр-міністра і відкласти проведення масштабних соціально-бюджетних реформ уже на 2010 рік, коли президентська компанія буде завершена.
Крім скорочення соціальних виплат за рахунок держбюджету найближчим часом Кабінет Міністрів повинен буде усунути й всі обмеження щодо імпорту в Україну, що, безумовно, не потішить українських товаровиробників.
Послідовна валютна політика Національного банку протягом останніх місяців і конструктивна позиція МВФ щодо виділення чергового кредитного траншу збили підвищений попит на американський долар і привели до середньострокової стабілізації ситуації на валютному ринку з перспективами зміцнення української гривни в літні місяці до рівня в 7,5 грн./$.
Разом з тим, на думку багатьох фінансових аналітиків, дане здешевлення має тимчасовий характер і вже восени курсовий тренд на валютному ринку під тиском негативних факторів (пік розрахунків за зовнішніми боргами, активна фаза президентських перегонів, інфляція і т.д.) знову може змінитися, а гривня девальвує на рівень понад 8,5 грн./$.
Незважаючи на позитив, що намітився, на валютному ринку країни, поточного тижня Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service понизило рейтинг зобов'язань уряду України в національній та іноземній валютах з В1 до В2. Прогноз по рейтингу встановлений як "негативний".
Як повідомляє агентство, рішення щодо зниження рейтингу прийнято у зв'язку із триваючим погіршенням макроекономічної ситуації в Україні, а також слабкістю банківської системи країни.
Відповідно до прес-релізу Moody's, додатковою причиною зниження рейтингу стала невизначеність, створена політикою Національного банку України з регулювання руху капіталу з метою обмеження обігу іноземної валюти. Ці дії вже сприяли оголошенню дефолта за платежами в іноземній валюті одним з українських банків. Така політика українського ЦБ, на думку аналітиків Moody's, буде підвищувати ймовірність дефолта за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті українських підприємств і банків.
Крім того, Moody's понизило стелю странового рейтингу в іноземній валюті з Ba3 до B1, потовк рейтингу зобов'язань банків в іноземній валюті - з B2 до B3, обидва - з негативним прогнозом.
Рейтинг облігацій країни в національній валюті був знижений з A3 до Ba1.
Віце-президент Moody's Джонатан Шиффер назвав позитивною новиною для України виділення МВФ другого траншу, але відзначив, що макроекономічні ризики в Україні ускладнюються політичним суперництвом між прем'єр-міністром і президентом напередодні виборів глави держави.
На думку Д. Шиффера така конкуренція може негативно вплинути на економічну і бюджетну політику, а також діяльність Нацбанку і знову викликати напругу в переговорах із МВФ.
Перегляд рейтингів по Україні на погіршення Moody's помістило ще 24 лютого, мотивувавши дане рішення постійною політичною невизначеністю в Україні, що ставить під питання перспективи рішення проблем у банківській системі належним чином в умовах жорсткої економічної кризи.
Крім Moody's у лютому понизили рейтинги України і міжнародні рейтингові агентства Fitch Ratings і Standard & Poor's.
Зокрема, Fitch 13 лютого понизила довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті з рівня В+ до рівня В. Агентство пояснило даний крок зростанням ризиків банківської та валютної кризи в Україні.
У свою чергу S&P 16 лютого знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України з B до CCC+ і дала прогноз по рейтингу - "негативний". Були також знижені короткостроковий суверенний кредитний рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті з У до рівня З, довгострокові та короткостроковий суверенні кредитні рейтинги за зобов'язаннями у національній валюті з В+/У до В-/С с "негативним" прогнозом за рейтингами. При цьому агентство оцінило ймовірність погашення Україною боргу у випадку дефолта на рівні тільки 30-50%.
Поточного тижня Державний комітет статистики України оприлюднив інформацію про результати зовнішньоторговельної діяльності нашої країни в першому кварталі 2009 року.
За даними Держкомстату негативне сальдо зовнішньої торгівлі України в I кварталі 2009 р. скоротилося, порівняно з аналогічним періодом минулого року в 3,5 рази - до 1 млрд. 442,1 млн. дол. При цьому експорт товарів у I кв. 2009 р. скоротився порівняно з I кв. 2008 р. на 39,6% - до 8 млрд. 337,4 млн. дол., а імпорт склав 9 млрд. 779,5 млн. дол., що на 48,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,85 (за I кв. 2008 р. - 0,73).
На формування негативного сальдо вплинули в першу чергу такі товарні групи: енергетичні матеріали; нафта і продукти її перегонки (-3 млрд. 316,1 млн. діл.), наземні транспортні засоби, крім залізничних (-515 млн. діл.) і фармацевтична продукція (-352,4 млн. діл.).
Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами з 189 країн світу. При цьому обсяги експортних поставок у країни СНД склали 33,7% від загального обсягу експорту, Азії - 30,4%, Європи - 26,6% (зокрема країн ЄС - 24,7%), Африки - 6,3%, Америки - 2,8%, Австралії та Океанії - 0,1%.
Найбільші експортні поставки здійснювалися в Російську Федерацію - 19% від загального обсягу експорту, Туреччину - 4,8%, Китай - 4,5%, Казахстан - 4,1%, Італію - 3,6%, Білорусь - 3,3% і Німеччину - 3,1%.
У той же час імпорт із країн СНД склав 45,3% від загального обсягу, Європи - 30,3% (зокрема країн ЄС - 30,2%), Азії - 13,8%, Америки - 5,8%, Африки - 1,8%, Австралії та Океанії - 0,5%.
Найбільші імпортні поставки здійснювалися із РФ - 20,5%, Узбекистаном - 9,3%, Німеччиною - 7,8%, Туркменістаном - 7,1%, Казахстаном - 5,8%, Китаєм - 5,3% і Польщею - 4,4%.
У 2008 році негативне сальдо зовнішньої торгівлі в 2008 р. склало 18 млрд. 531,9 млн. дол. проти 11 млрд. 321,9 млн. дол. за 2007 р., що стало антирекордом країни за всі роки її незалежності.
Ситуація із зовнішньою торгівлею в Україні як і раніше залишається складною, що робить мало реалізованим сценарій за яким під кінець року наша країна може вийти на позитивне зовнішньоторговельне сальдо.
Більше того, відсутність яких-небудь значних передумов для довгострокової внутрішньої політико-економічної стабільності, дефіцит фінансової ліквідності в реальному секторі економіки, що провокує системний занепад українських виробництв і слабка здатність української продукції до конкуренції, більшою мірою визначають збереження негативних результатів від зовнішньоторговельної діяльності України протягом усього поточного року.
За існуючого досить слабкого і не стабільного стану української економіки і її валютного ринку, у зовнішньоторговельній діяльності України зберігається досить висока ймовірність, що за підсумками 2009 року експортно-імпортний потенціал України знизиться на 30-40%, а негативне зовнішньоторговельне сальдо складе $2,5-3,5 млрд.
До середини травня ціновий ажіотаж на біржовому ринку України почав зменшувати обіги, а 13 травня падіння за більшістю ліквідних паперів склало 5-20%, що визначило обвал індексу "Української біржі" відразу на 9,44% до 1001,13 індексних пункту.
У той же час індексний кошик ПФТС за 13 травня, ігноруючи досить значне здешевлення більшості акцій, що представляють індексний кошик даної біржі, зумів за підсумками торговельної сесії підрости ще на 0,81% до значення в 438,95 індексних пункту.
Незважаючи на зниження, що відбулося, цін на біржові папери, у цілому за підсумками двомісячного цінового подорожчання ліквідних українських акцій, наша країна є абсолютним лідером по прибутковості "блакитних фішок", показавши зростання індексу ПФТС із 6 березня по 13 травня більш ніж на 120%, а індексу "Української біржі" - майже на 125%.
Разом з тим рівень цінової волатильності на українські ризикові інструменти в цей час також зашкалює і після стрімкого спекулятивного зростання відразу на десятки відсотків у випадку активної фіксації прибутку торговцями в акції, що різко подорожчали, цілком можливий аналогічний за масштабом або навіть могутніший ціновий провал уже найближчим часом.
У четвер 14 травня падіння цін на українські ліквідні акції на вітчизняних біржах продовжилося, при цьому індексний кошик ПФТС втратив більше 6%, а індекс "Української біржі" навпаки виріс на 2%, частково відігравши обвал, що відбувся вдень раніше, майже в 9,5%.
У випадку якщо позитивний тренд на світових фондових ринках збережеться до кінця весни, в українських акцій існує потенціал для зростання ще на 10-50%, а індекс ПФТС може намагатися штурмувати цього місяця вже другу психологічну висоту в 500 індексних пункту.
Однак якщо на західних фондових майданчиках напередодні літнього сезону намітиться стійка потреба у фіксації прибутку, висока ймовірність, що й на українському ринку почнеться досить серйозна цінова корекція, а індексний кошик ПФТС відкотиться до закінчення травня нижче 350 індексних пункту.
Поточного тижня торговельний обіг ризиковими інструментами виявився в 1,5 рази більше, ніж був тижнем раніше.
Якщо минулого тижня торгівля акціями склала 43 млн. грн., то у звітний тиждень акцій наторгували на 64 млн. грн.
При цьому торговельний обіг цінними паперами другого ешелону виявився знову меншим, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 54,78%, при їхній ринковій частці попереднього тижня в 64,79%.
З попередньої п'ятниці індексний кошик ПФТС додав 2,71 пункти (+0,66%), а фондовий індикатор виріс із 409,34 індексних пункту на 8 травня, до значення в 412,05 індексних пункту, станом на 14 травня. Тижнем раніше індекс ПФТС злетів на 20,45% або 69,49 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС на ринках котирувань і заявок пройшли торги цінними паперами на 81,74 млн. грн., з яких 64,05 млн. грн. (78,37%) склала торгівля акціями.
Тижнем раніше обсяг торгів у ПФТС був в 1,44 рази менше, досягши 56,63 млн. грн., з яких 42,97 млн. грн. або 75,89% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС понизився на 2 мільйони гривень, склавши 44,10 млн. грн. (-4,44%), а пропозиція на продаж акцій підвищилася до 68,34 млн. грн. (+16,07%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Славутський солодовий завод".
З 12 по 14 травня з акціями заводу в ПФТС було проведено 8 угод на 6,39 млн. грн., а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 6,0 грн. (не змінилася за тиждень) за акцію, на продаж - 7,10 грн. (+1,43%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 7,49 грн. (+4,76%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента перебуває в діапазоні 18,33%.
Друге місце отримали цінні папери ВАТ "Запорізький абразивний комбінат" (обсяг торгів - 6,36 млн. грн.). За тиждень із акціями підприємства в торговельній системі відбулося 9 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,51 грн. (-16,39%), на продаж - 1,10 грн. (не змінилася за тиждень) за акцію. Остання угода укладена за ціною 0,69 грн. (-42,50%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 115,69%.
Третіми стали цінні папери ВАТ "Компанія вугільна Шахта Червоноармійська - Західна №1" (обсяг торгів - 5,42 млн. грн.). З початку тижня з акціями вугільної компанії на біржі пройшло 50 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 2,95 грн. (-12,20%) за акцію, на продаж - 3,64 грн. (+1,11%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 3,20 грн. (-11,85%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента досяг 23,39%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондов за тиждень зменшився на 0,26 млн. грн., склавши 343,88 млн. грн. (-0,08%), а загальна пропозиція на продаж підвищилася до 97,82 млн. грн. (+1,07%).
Серед корпоративних боргових паперів лідерами торгів стали облігації компаній "Паперова фабрика Рома" (серія А) (обсяг торгів - 3,43 млн. грн.), "Константинівський завод металургійного встаткування" (серія А) (обсяг торгів - 3,09 млн. грн.) і "Нікопольський завод сталевих труб Ютист" (серія А) (обсяг торгів - 3,0 млн. грн.).
На ринку ОВДП у ПФТС торги склали 188,07 тис. грн.
У ПФТС за тиждень пропозиція на продаж держпаперів понизилася на 1,10% до 11,68 млн. грн., а попит на покупку досяг 15,72 млн. грн. (+1,95%).
Серед держпаперів торгувалися тільки ОВДП із терміном погашення 30.12.2009 р. (обсяг торгів - 0,188 млн. грн.).
На ринку облігацій муніципалітетів за тиждень попит на покупку зменшився до 0,52 млн. грн. (-1,89%), а пропозиція на їхній продаж виросла на 5,88%, склавши 1,98 млн. грн.
З 12 по 14 травня угод з муніципальними бондами на біржі не було.
За видами цінних паперів, що торгуються у ПФТС тижневе лідерство зберіг за собою ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 64,05 млн. грн. (78,37% - від усього тижневого обігу біржі). Попереднього тижня торгівля акціями досягла 42,97 млн. грн. або 75,89% від сукупного торговельного обігу ПФТС.
На друге місце вийшов ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій склали 14,44 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС виросла до 17,67%. Минулого тижня корпоративних облігацій у ПФТС наторгували всього на 1,16 млн. грн., а їхня частка в загальних обігах біржі була 2,04%.
Третім став ринок інвестиційних сертифікатів компаній з керування активами.
З початку тижня угод з інвестиційними сертифікатами уклали на 3,05 млн. грн., що забезпечило їм частку ринку ПФТС в 3,73%. Тижнем раніше торги інвестиційними сертифікатами пройшли на 12,5 млн. грн., а їхня частка ринку була 22,07%.
Четвертий рядок у тижневому рейтингу торгів посідає ринок державних цінних паперів.
На ринку ОВДП торги склали 0,188 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС зайняла 0,23%. Минулого тижня на ринку державних цінних паперів угод з ОВГЗ не було.
На ринку муніципальних бондів торги не проводяться вже два тижні поспіль.
З початку року індекс ПФТС виріс на 110,63 пункту або 36,70%, піднявшись із оцінки в 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення в 412,05 індексних пункту, станом на 14 травня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (12.05.09- 14.05.09)*
Таблиця 2. Зміна котирувань за "блакитними фішками" за період (08.05.09 - 14.05.09)
У лідери тижня зі ростання котирувань ціни на покупку акцій серед представників індексного кошика ПФТС, з урахуванням проведених угод можна поставити акції ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод", ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" і ВАТ "Укрсоцбанк".
До закінчення тижня ціна на покупку акцій ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" підвищилася на 14,29%, склавши 12,0 грн. за акцію, на продаж виросла на 25,45%, склавши 14,0 грн. за акцію, остання угода з акціями трубопрокатного заводу була проведена за ціною 11,0 грн. (не змінилася за тиждень) за одну акцію. З початку тижня з акціями емітента відбулося 5 угод на 0,227 млн. грн. Спред між кращими котируваннями акцій становить 16,67%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Райффайзен Банк Аваль". Кращі біржові котирування акцій емітента в ПФТС на 14 травня мали вигляд: на покупку акцій - 0,335 грн. (+8,06%), на продаж -0,349 грн. (+1,16%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 0,34 грн. (+9,68%) за одну акцію. Протягом тижня з акціями фінансової установи пройшло 50 угод на 2,34 млн. грн. Спред між котируваннями акцій досяг 4,18%.
Замикають ТОП-3 тижні серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Укрсоцбанк". Кращі котирування акцій даного банку в ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 0,336 грн. (+5,0%), на продаж - 0,35 грн. (+4,48%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 0,353 грн. (+6,97%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій перебуває в діапазоні 4,17%. З 12 по 14 травня з акціями емітента були проведені 63 угоди на 2,77 млн. грн.
Аутсайдерами тижня серед цінних паперів індексного кошика ПФТС стали акції ВАТ "Донбасенерго".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 34,50 грн. (-11,54%) за акцію, на продаж - 39,0 грн. (-16,13%), остання угода пройшла за ціною 38,0 (-19,15%) за одну акцію. З початку тижня з акціями генеруючої компанії, було проведено 11 угод на суму 0,452 млн. грн. Спред між котируваннями акцій становить 13,04%.
Олег Морква, Генеральний директор ККА "ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас