"Ъ": Облгазам погрожують позбавленням ліцензій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Облгазам погрожують позбавленням ліцензій

328
Учора тисячі працівників облгазів заблокували підходи до будівлі Кабінету міністрів. Демонстранти вимагали підвищення тарифів на прокачування газу для обласних розподільних компаній до рівня рентабельності. Обурення облгазів було викликано небажанням уряду виконувати раніше взяті на себе зобов'язання. За словами голови галузевої профспілки Івана Ярового, у лютому і березні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко привселюдно погоджувалася з їхніми аргументами, а Кабмін своєю постановою №237 від 11 березня рекомендував Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) переглянути тарифи до 15 квітня.
"Виникає питання: коли уряд був більш послідовним – у березні, приймаючи рішення про справедливі тарифи, чи зараз, розповідаючи, що в галузі 'повно грошей'", - обурювався пан Яровий.
Усього кілька днів тому голова НКРЕ Валерій Кальченко заявив Ъ, що підстави для перегляду тарифу існують. У листі Держпромнагляду до Кабінету міністрів говориться, що сьогодні 65 тис. км розподільних мереж зношені. Тільки в I кварталі цього року відбулося 40 нещасних випадків, пов'язаних зі спрацюванням устаткування мереж, які забрали життя 50 людей. "Без включення в тариф інвестиційної складової кількість техногенних катастроф у мережах під кінець року може збільшитися вдвічі", - говориться в листі.
У Кабміні дотримуються прямо протилежної думки. У середу Юлія Тимошенко заявила, що підстав для підвищення тарифів не існує. На її думку, в облгазів досить грошей і на догоду "приватним власникам" уряд тарифи піднімати не буде.
Учора позиція уряду стала ще жорсткішою. У прес-релізі Мінпаливенерго, розміщеному на сайті Кабміну, наводяться слова міністра палива та енергетики Юрія Продана, який закликав усіх власників газопостачальних компаній, які вимагають підвищення тарифів, передати державі свої ліцензії на користування роздрібними газорозподільними мережами.
Першим облгазом, який може позбутися права управляти мережею, може стати "Вінницягаз". Учора НКРЕ звернулася до Мінпаливенерго і "Нафтогазу" із пропозицією позбавити компанію ліцензії через заборгованість у розмірі 91 млн грн за поставлений НАК газ. Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський говорить, що його компанія готова прийняти вінницькі мережі на баланс. "Не думаю, що це вийде зробити швидко. Думаю, рішення НКРЕ буде оскаржено в суді", - сказав він.
У прес-службі "Вінницягазу" говорять, що заборгованість у два рази менша і пов'язана вона зі збитковою роботою підприємства при нинішніх тарифах на постачання газу: "Ціна технологічного газу, необхідного для прокачування, з початку року виросла з 934,7 грн до 1757,95 грн за тисячу кубометрів, а тарифи залишилися колишніми".
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що Юлія Тимошенко спробує використовувати акцію протесту облгазів для того, щоб відібрати їх у приватних власників. Нагадаємо, раніше вона заявляла про можливість реприватизації облгазів. "Я думаю, усе буде державним", - заявляла вона. Примітно, що без збільшення тарифів не можна буде обійтися навіть при такому радикальному плані. Валентин Землянський з "Нафтогазу" говорить, що "питання про економічно обґрунтовані тарифи знову постане на порядку денному".
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас