Експерт: Найбільш ефективним методом боротьби з кризою стали спецаукціони з продажу валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найбільш ефективним методом боротьби з кризою стали спецаукціони з продажу валюти

Кредит&Депозит
1164
В Україні із усіх методів боротьби із кризою найефективнішим стало проведення спеціальних аукціонів із продажу валюти для погашення кредитів фізичних осіб. Таку думку висловив кандидат економічних наук Олександр Охрименко. Він нагадав, що перший аукціон був проведений наприкінці лютого 2009 року, коли поточний курс долара на міжбанківському ринку був 8,1 грн./дол. і попит суттєво перевищував пропозицію. Фактично спостерігалася паніка, коли люди намагалися на будь-яких умовах купити готівкову валюту, побоюючись, що курс буде вище 10 грн./дол., відзначив експерт.
За його словами, "проведення аукціонів дозволило збити ажіотаж, а також продемонструвало, що не існує економічних передумов девальвації гривні, а скоріше присутні валютні спекуляції". О.Охрименко відзначив, що обсяг продажу валюти на аукціонах коливався на рівні 30-60 млн. доларів. При цьому більша частина заявок задовольнялася, що дозволило фізичним особам без особливих проблем погашати кредити.
Крім того, додав О.Охрименко, Нацбанк дозволив купувати валюту і для дострокового погашення кредитів, хоча й установив обмеження - не більше 50 тис. доларів або 10 тис. євро на місяць по одному кредитному договору. Це частково прискорило процес погашення запозичень і навіть стало імпульсом для вирішення проблеми покриття прострочених кредитів, вважає він.
Як повідомлялося, з 27 лютого ц.р. Нацбанк почав проводити цільові валютні аукціони для задоволення потреб позичальників – фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за кредитами, отриманими у валюті.
Банки повинні забезпечити продаж клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні Національного банку України, за курсом, який не може перевищувати курс аукціону плюс 0,2% від суми покупки на сплату пенсійного збору.
У випадку проведення операцій з погашення заборгованості клієнтів за кредитами через поточні рахунки, відкриття поточних рахунків клієнтам і проведення розрахункових операцій для забезпечення процедури погашення заборгованості клієнтів за кредитними договорами за рахунок іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні, здійснюється винятково на безкоштовній основі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас