"Ъ": За обсягом імпорту українських товарів Китай поступається лише Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": За обсягом імпорту українських товарів Китай поступається лише Росії

1001
Всупереч негативним очікуванням, за підсумками березня було зафіксовано реальне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами. Це відбулося завдяки різкому зростанню експорту української металопродукції в Китай, який сам є одним з найбільших експортерів металопрокату. Збереження таких обсягів експортних поставок може зробити азіатський ринок найбільшим для українського експорту.
В I кварталі негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України зменшилося з $2,442 млрд, зафіксованих на початку минулого року, до $1,442 млрд, повідомили вчора в Держкомстаті. Обсяги поставок українських товарів за кордон знизилися на 39,6%, до $8,337 млрд, а обсяги поставок імпортних товарів майже вдвічі – на 49,1%, до $9,779 млрд.
Половина номінального дефіциту припала на березень – негативне сальдо склало $729,7 млн (експорт упав на 41,2%, до $3,207 млрд, а імпорт – на 49%, до $3,937 млрд). Але значна частина імпорту, як і в січні-лютому, була забезпечена митним оформленням природного газу, завезеного в Україну в минулі роки. За підсумками березня Держкомстат зафіксував імпорт газу на суму $1,07 млрд, тоді як, за даними прес-секретаря НАК "Нафтогаз України" Валентина Землянського, компанія ввезла газ на суму $320 млн. Таким чином, без урахування газу, завезеного раніше на суму $750 млн, сальдо торгівлі було позитивним – у розмірі $20 млн. Аналогічні розрахунки по I кварталу дають профіцит $280 млн.
Збільшення обсягу експорту в березні на $0,5 млрд відбулося завдяки активізації торговельних відносин України із країнами далекого зарубіжжя, експорт у які виріс на $361,4 млн. Відзначене рекордне збільшення поставок в Азію – на $253,5 млн – до $1,056 млрд, ринок якої для України майже зрівнявся з обсягом експорту в країни СНД ($1,107 млрд).
Безпрецедентно високим виявилося зростання експорту в Китай – за місяць обсяг поставок українських товарів збільшився у два рази – до $218,4 млн, а в порівнянні з березнем 2008 року – в 6,3 рази. За обсягом поставок українських товарів у березні Китай поступався лише російському ринку ($599,6 млн). Стрімке зростання було забезпечено в основному поставками продукції металургії, експорт якої в Китай у березні виріс в 120 разів, розповіли Ъ у Мінекономіки.
За словами аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Олександра Мартиненка, збільшення обсягу поставок української металопродукції викликане девальвацією гривні до долара і наявністю більш дешевої, ніж в Китаї, залізної руди. "Очевидно, що продукцію в Китай експортувала низка меткомбінатів, але офіційно це підтвердили лише на ММК ім. Ілліча, Алчевському меткомбінаті і ДМК ім. Дзержинського", - уточнив аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун.
Втім, привабливість китайського ринку для українських металургів незабаром може знизитися. "Для підвищення конкурентоспроможності своєї продукції китайська влада планує знизити ціну на залізну руду", - відзначив пан Мартиненко. "Уже в березні-квітні в нас почалися проблеми з поставками в Китай деяких товарів, зокрема тонкопрокатного листа", - розповів директор об'єднання меткомбінатів "Металургпром" Василь Харахулах.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас