Білорусія починає витрачати кредит МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія починає витрачати кредит МВФ

421
На думку експертів Міжнародного валютного фонду, вплив економічної кризи на Білорусію підсилився. Незалежні економісти вважають, що цей факт не вплине на рішення експертів про надання нового траншу.
Експерти першої оглядової місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка працювала в Мінську з 29 квітня по 13 травня, дійшли висновку, що вплив економічної кризи на Білорусію підсилився. Як сказано в заяві голови місії Крістофера Джарвіса, під час роботи оглядової місії, основна увага була зосереджена на тому, як реагувати на проблеми, з якими зіткнулася Білорусія у зв'язку з погіршенням перспектив розвитку світової економіки.
Нові рекомендації експертів МВФ поки не розголошуються. Тим часом, Білорусії для регулярного одержання траншів кредиту фонду майже у розмірі 2,5 мільярдів доларів досить виконувати раніше обумовлені економічні реформи. Але наскільки справно вони виконуються? Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: МВФ намагається допомогти всім
Як сказала в інтерв'ю Deutsche Welle постійний представник МВФ у Білорусії Наталя Колядина, до першої тестової дати наприкінці березня білоруською стороною виконані всі контрольні показники, за винятком одного. Конкретизувати, що не виконала Білорусь, експерт не стала, відзначивши, що друга тестова дата буде наприкінці червня.
Однак до цього моменту двостороння робота зупинятися не буде. Тим більше, що зараз консультації пройшли дуже плідно і конструктивно. Обговорення триває, говорить постійний представник МВФ у Мінську. Експерт оптимістично налаштована із приводу того, що огляд буде завершений.
На думку керівника Науково-дослідного центру Мізеса Ярослава Романчука, малоймовірно, що зараз МВФ "закомизиться" з новим траншем. За словами економіста просто не давати чергові 400 мільйонів доларів не можна, тому що основні проблеми білоруської економіки почнуться в другій половині року, особливо, у четвертому кварталі.
Тобто, поки серйозних передумов для загострення відносин Білорусії і МВФ немає. Хоча, як вважає Романчук, складності можуть виникнути із третім траншем, якщо Білорусія не проведе лібералізацію цін і не візьме до відома інші рекомендації МВФ.
На погляд екс-голови Національного банку Станіслава Богданкевича, у цей час багато чого залежить від нових побажань МВФ.
Разом з тим, як відзначає Богданкевич, питання з одержанням нових траншів кредиту повинно бути вирішено позитивно. "Буде знайдений якийсь компроміс, тому що програма лібералізації в Білорусії, хоч і повільно, але здійснюється", - говорить економіст. А значить і серйозних підстав для того, щоб не давати Білорусії грошей, у МВФ поки немає.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас