Мінекономіки Казахстану заявляє про загрозу рецесії в економіці країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки Казахстану заявляє про загрозу рецесії в економіці країни

Казна та Політика
235
Міністр економіки і бюджетного планування Казахстану Бахит Султанов заявляє про загрозу рецесії в економіці країни.
"Цифри про ділову активність, інвестиційну активність і безробіття в галузях говорять про те, що така загроза існує", - відзначив міністр на засіданні уряду за участю голів адміністрацій регіонів у четвер в Астані.
"Дуже важливо вчасно і якісно освоїти виділені антикризові ресурси. (. . .) Від цього буде залежати - чи переступимо ми через загрозливі за всіма економічними теоріями фази рецесії і депресії економіки", - сказав Б.Султанов.
За його словами, тенденції соціально-економічного розвитку країни з початку 2009 року свідчать про посилення негативного впливу світової кризи. Так, ВВП республіки в першому кварталі 2009 року в реальному вираженні знизився на 2%, рівень безробіття виріс із 6,7% до 7%.
Тим часом незалежний директор національно-аналітичного центру при уряді і Національному банку, академік Аристан Єсентугєлов у квітні заявив, що економіка Казахстану вже входить у зону рецесії. "У першому кварталі спад ВВП був на рівні 2%, для рецесії потрібний спад ВВП за два квартали підряд, подивимося підсумки другого кварталу", - заявив він, відзначивши, що зниження російської економіки "Казахстану так просто не обійдеться".
Казахстан поки зберігає прогноз зростання ВВП за підсумками 2009 року на рівні 1%. В 2008 році зростання економіки склало 3,2% проти закладених у бюджеті 5%. В 2007 році ВВП виріс на 8,5%.
Міжнародний валютний фонд прогнозує зниження ВВП Казахстану в 2009 році на 2%.
Як повідомлялося, усього на реалізацію заходів у рамках антикризової програми в Казахстані заплановано направити не менше 2,2 трлн тенге (порядку 20% ВВП країни) державних коштів і коштів з інших джерел.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас