Допоможуть тільки банкам-АТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допоможуть тільки банкам-АТ

Казна та Політика
1604
Крім того, умовою є передача у власність державі не менше 60% акцій банку.
Уряд оприлюднив оновлену редакцію Порядку участі держави в капіталізації банків. Документ було затверджено 17 квітня. У той же день прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що процес рекапіталізації банків завершиться через три-чотири тижні. У ролі кандидатів на одержання допомоги уряду тоді назвали "Надра", Укрпромбанк, "Київ", "Родовід Банк", Імексбанк, Укргазбанк і "Фінанси та кредит".
"Зараз іде технічний процес. На поверхні його не видно, але рада дуже щільно працює з Нацбанком та іншими органами. Вона розробляє внутрішні документи, необхідні для подальшого управління банками", - повідомило джерело в Кабміні, що брало участь у роботі Експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків.
За його словами, порядок був погоджений з Нацбанком і не викликає особливих проблем на практиці. Однак він передбачає низку дій у найближчому майбутньому.
"Держава ввійде тільки в капітал банків, зареєстрованих у формі АТ. Укрпромбанку доведеться перереєструватися з ТОВ в АТ. Це нескладна процедура, її проведуть спільно тимчасовий адміністратор банку і НБУ", - підкреслило джерело.
Ще одна вимога уряду стосується передачі йому мінімум 60%+1 акція у власність. Якщо держава входить грішми сама, вона вимагає передачі не менше 75%+1 акція. Якщо ж існує інший акціонер, у якого є 40%-1 акція, то він повинен передати державі в управління 15% акцій.
Джерело не стало коментувати інформацію про те, що частина з оголошених семи банків мають борги, які повинні повертати при зміні власників. Зате воно підтвердило, що абсолютно в усі банки буде введена тимчасова адміністрація. "Це може не влаштовувати нинішніх власників, але це одна з обов'язкових вимог, зазначена в Порядку", - підкреслив він.
Серед інших обов'язкових вимог для рекапіталізації в документі називаються допуск учасників ради до конфіденційної інформації кожного з банків, надання інформації про власників більше 5% акцій установи, надання результатів діагностики і необхідних документів.
Джерело спростувало інформацію про те, що існує проблема навколо банку "Фінанси та кредит". За інформацією "ЭИ", власники банку пропонували уряду розділити капітал банку в співвідношенні 50:50. "Мені невідомі якісь проблеми із цим банком", - обережно відзначив чиновник, відмовившись від уточнення.
Власники інших банків уже погодилися передати більші пакети державі. За оприлюдненою раніше інформацією, "Надра" віддадуть 91,8%, Укрпромбанк, "Київ" і "Родовід Банк" - по 99%, Імексбанк і Укргазбанк - по 75%+1 акція.
При цьому власники під контролем НБУ зобов'язані будуть зменшити статутний капітал до розміру регулятивного капіталу. Про це говориться в пункті 4 Порядку. Як саме буде проходити цей процес, проконтролює Нацбанк.
"Ми не ставимо завдання обнулити акції когось із власників. Якщо він скаже НБУ, що статутний капітал не потрібно зменшувати, ми цього не будемо робити", - підкреслило джерело. Нагадаємо, наприкінці квітня в. о. міністра фінансів Ігор Уманський описав ситуацію навколо Укрпромбанку. При СФ 1,5 млрд. грн. установа має негативний регулятивний капітал.
Відкритим залишається питання регулювання діяльності тимчасових адміністраторів і керування банками, які перейдуть під контроль держави. У квітні повідомлялося, що Кабмін на засіданні затвердив відповідний законопроект. Однак у парламенті документа ще не бачили. "Проект не надходив у Раду", - повідомив секретар комітету з питань фінансів і банківської діяльності Юрій Полунєєв.
Він підкреслив, що режим таємності навколо рекапіталізації є зрозумілим, тому що зачіпаються питання банківської таємниці. Разом з тим Полунєєв припустив, що в найближчому майбутньому парламент попросить Мінфін і Нацбанк доповісти про перебіг процесу рекапіталізації. "Це питання вже обговорювалося в кулуарах. Депутати хочуть знати, які підходи застосовуються при рекапіталізації банків", - підкреслив секретар комітету.
Він назвав основне побажання депутатів: проблеми приватних банків не повинні вирішуватися винятково за рахунок платників податків. Мовляв, у рекапіталізацію повинен вкладати не тільки уряд, але й приватні акціонери. "У якій пропорції - підлягає обговоренню. Можливо, на кожну гривню держави повинні припадати 30-40 коп. приватного капіталу", - відзначив депутат.
Також, за словами Полунєєва, парламент буде наполягати на введенні чітких критеріїв входу і виходу держави в капітал банків. "Зовсім очевидно, що згодом уряд повинен продати банки приватним інвесторам", - підкреслив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас