У безробіття почався спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У безробіття почався спад

Казна та Політика
1213
Рівень безробіття в Україні зменшується другий місяць підряд: у квітні кількість безробітних, що перебувають на обліку в Держслужбі зайнятості, знизилася на 70,4 тис. осіб. У відомстві це пояснюють поновленням сезонного попиту на робочу силу з боку роботодавців і завершенням періоду масових звільнень. Крім того, додають експерти, високооплачувані співробітники, яких також торкнулися звільнення, нечасто стають на облік.
Число громадян, що перебувають на обліку в центрах Державної служби зайнятості (ДСЗ), у квітні різко скоротилося - на 70,4 тис. осіб (до 827,4 тис.), тоді як у березні темпи скорочення були в три рази нижчі - 27,1 тис.
Таким чином, кількість безробітних зменшується вже другий місяць підряд (див. графік), до середини травня знизившись до 809 тис. осіб. У цілому з початку року число безробітних знизилося на 36 тис., повідомила міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. "Безробіття в нас не зростає, а зменшується, і щодня кількість безробітних громадян, які є на обліку в державних центрах зайнятості, стає меншою, що добре", - заявила вона.
У Держслужбі зайнятості зниження рівня безробіття пояснюють закінченням періоду масових скорочень і сезонним збільшенням попиту на робочу силу з боку роботодавців. Найбільше скорочення безробіття у квітні відбулося в сегменті робочих спеціальностей - на 39,3 тис. людей. "У нас реєструються нові безробітні, але можна говорити, що пік звільнень уже пройдений. У квітні на облік стало лише 25 тис. осіб, звільнених за статтею 'у зв'язку з реорганізацією виробництва'", - сказала перший заступник голови ДСЗ Наталя Зінкевич. За її словами, з березня по жовтень кількість безробітних традиційно знижується у зв'язку з появою сезонних вакансій у сільському господарстві і туризмі. "Останні два місяці попит з боку роботодавців почав рости. І хоча він удвічі нижчий, ніж в аналогічний період 2008 року, є надія, що зростання кількості вакансій продовжиться й у наступних місяцях", - додала пані Зінкевич. За даними ДСЗ, у квітні було працевлаштовано 93,5 тис. осіб, що на 28 тис. більше, ніж у березні. Кількість вакансій залишилася майже незмінною - 85,1 тис.
Експерти погоджуються з висновками про сезонний характер зменшення рівня безробіття, називаючи й інші причини. "Зараз ми спостерігаємо появу сезонних вакансій. Це дозволить призупинити зростання безробіття до кінця осені. Але кількість безробітних могла бути і більшою: антикризовий закон №799 від 25 грудня минулого року не дозволив ставати на облік громадянам, що мають земельні ділянки. Це також створює ілюзію зменшення рівня безробіття", - відзначає експерт аналітичного центру BEST Олена Осінкіна.
За словами директора Інституту власності і свободи Дмитра Ляпіна, далеко не всі звільнені реєструються в центрах зайнятості. "Значну частину безробітних змусили звільнитися за власним бажанням: вони не одержують допомоги, а тому можуть реєструватися в центрах зайнятості лише для пошуку роботи", - сказав експерт. На думку Ляпіна, високооплачувані співробітники також в основному не розраховують на допомогу ДСЗ у пошуку роботи. За оцінками соціологічного дослідження компанії Ernst & Young, якщо наприкінці 2008 року компанії скорочували низькооплачуваних співробітників, то навесні цього року змушені розлучатися з високооплачуваними фахівцями.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас