Swedbank шукає, куди прилаштувати "дочок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Swedbank шукає, куди прилаштувати "дочок"

Фондовий ринок
1491
Фінансові труднощі змусили шведський Swedbank почати пошук інвестора для своїх українських "дочок" - Сведбанку і Сведбанк Інвест, які будуть об'єднані. Шведська група має намір запропонувати частку в бізнесі Європейському банку реконструкції та розвитку, що володіє 15% російського Сведбанку. Шведські експерти не виключають, що ця угода може стати початком відходу Swedbank з України, але українські банкіри позитивно оцінюють дії шведських акціонерів.
Учора шведський Swedbank оголосив про намір продати Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) долю в українському банківському бізнесі. "Ми мають намір запропонувати ЄБРР купити частку в українському банку. Поки ми не обговорювали з ними це питання, але якщо їх це зацікавить, ми налаштован працювати з ними на комерційних умовах, - сказав виконавчий віце-президент з корпоративного напрямку Swedbank Томас Бектімен. - У нас є досвід роботи з ними - у Росії ЄБРР володіє 15% нашого банку. Ми прийняли таке рішення через складну економічну ситуацію в Україні". Сумарний статутний капітал українських "дочок" Swedbank до 1 квітня становив 2,54 млрд грн.
Продажу частки банку буде передувати об'єднання двох "дочок" - уже 15 липня збори акціонерів Сведбанк Інвест розглянуть питання про приєднання до Сведбанку. У зв'язку із цим буде ліквідована перша в Україні банківська холдингова група "Сведбанк Фінанс", яка проіснувала менше року. Залучення ЄБРР у капітал Сведбанку відповідає стратегії групи, що оголосила про продаж підрозділів у країнах Балтії та Україні, де Swedbank зазнав найбільших збитків. В I кварталі із загального збитку $414 млн сума списаних інвестицій в українські банки склала $154,4 млн. У зв'язку з погіршенням ситуації Swedbank скоротить інвестиції у свої "дочки" на 15%. Swedbank, крім того, остаточно відмовився від покупки в Сергія Тігіпка невеликого банку "Бізнес Стандарт" (раніше - ТАС-Бізнесбанк), тому що "український бізнес Swedbank і так занадто великий", підкреслив Бектімен. Продаж "Бізнес Стандарту", основним претендентом на який була шведська група, повинен був завершитися ще минулої осені. У прес-службі Сведбанку не змогли прокоментувати ситуацію, а перший заступник голови правління Сведбанку Віктор Гладкий сказав, що нічого не знає.
У ЄБРР поки не прийняли рішення щодо участі в капіталі Сведбанку. "Ми будемо працювати з усіма нашими українськими партнерами. Формат співробітництва - субординований борг, участь у капіталі або інвестиції - визначається в індивідуальному порядку, - розповів Ъ прес-аташе ЄБРР Антон Усов. - Сведбанк є одним з наших партнерів, але потрібно враховувати фінансове і ринкове становище. Спільного рішення про те, як буде підтриманий банк, ще нема". Схема, запропонована Swedbank, ідентична операції, яку зробив другий шведський банк, що присутній в Україні, - SEB Bank. Півтора роки тому шведи оголосили про намір продати ЄБРР 9,95% українського СЕБ Банку після його об'єднання з Факторіал-Банком . Але поки угода не здійснилася: до 1 квітня SEB володів 99,7875% СЕБ Банку, а Факторіал-Банк усе ще перебував у держреєстрі банків.
На думку аналітика Evli Bank Еліни Ріутти, яку процитувало агентство Bloomberg, останнє рішення шведів може стати "першим кроком до відходу Swedbank з українського ринку". Але участь ЄБРР у капіталі підтримали українські банкіри. "Зараз добре, якщо банку вдається залучити будь-якого інвестора. Участь ЄБРР у капіталі є гарним сигналом. ЄБРР підтримує розвиток, тому співробітничати з ними під час кризи надійніше, ніж з іншими інвесторами", - вважає перший заступник голови правління Прокредит Банку (ЄБРР володіє 20% акцій банку) Віктор Пономаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас