ФДМ України продав блок-пакет акцій "Чернігівобленерго" за 223,423 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ України продав блок-пакет акцій "Чернігівобленерго" за 223,423 млн грн

Фондовий ринок
567
Фонд держмайна (ФДМ) України в четвер продав на торгах Київської міжнародної фондової біржі 25%+1 акція енергопостачальної компанії ВАТ "Чернігівобленерго" за 223 млн 423,007 тис. грн 43 коп. компанії ТОВ "Он-лайн Капітал", передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".
Стартова ціна блок-пакета акцій "Чернігівобленерго" становила 119,019 млн грн.
Другою компанією, яка взяла участь у торгах, була компанія ТОВ "Тект-Трейд".
Як повідомив журналістам представник відділу торгівлі цінними паперами ТОВ "Он-лайн Капітал" Олександр Вернигора, компанія оформила угоду з придбання цих акцій на себе.
"Нам цікаві перспективи цього обленерго", - пояснив він участь своєї компанії в торгах.
За його словами, "Он-лайн Капітал" також має намір взяти участь в аукціонах із продажу інших обленерго. У той же час, відзначив О.Вернигора, для того щоб його компанія взяла участь у торгах із продажу "Полтаваобленерго", ФДМ повинен знизити ціну на пакет акцій, що виставляється, на 20-30%.
"Якщо будуть знижуватися ціни на ті пакети акцій обленерго, які вже виставлялися, то ми плануємо взяти участь у торгах", - додав він.
У свою чергу, директор департаменту продажів акцій на фондових ринках і проведення аукціонів ФДМ України Юрій Яковлєв висловив задоволення результатами проведеного в четвер аукціону, відзначивши, що боротьба за блок-пакет акцій "Чернігівобленеро" була досить жорсткою.
"Торги пройшли успішно, ціна піднялася у два із лишком рази. Якщо відверто, ми не очікували такого зростання ціни", - відзначив він.
Разом з тим, за словами Яковлєва, котирування, за якими визначалася стартова ціна пакетів акцій обленерго, не повною мірою відображають реальну економіку підприємства, і тому покупці на блок-пакети акцій "Львів"- і "Чернігівобленерго" знайшлися, а на "Полтава-" і "Прикарпаттяобленерго" – ні.
"Котирування не завжди чітко відображають економіку підприємства. Реально ці обленерго різні за якістю і станом фінансів, проплат, обсягів поставок і так далі", - сказав він.
У той же час він відзначив, що ФДМ поки не планує знижувати стартову ціну акцій обленерго, що виставляються на продаж.
"Поки ми не бачимо сенсу знижувати стартову ціну, оскільки бачимо прецедент, коли ця ціна росте", - відзначив він.
Яковлєв також додав, що Фонд держмайна дочекається, коли буде проведений продаж по всіх заявлених пакетах, і тільки потім розгляне можливість зниження стартової ціни.
"Зараз, коли лід рушив, мені здається, варто очікувати, що й на інші компанії буде інтерес, хоча такого зростання, як по "Чернігівобленерго", може й не бути, але заявки повинні прийти", - підсумував Яковлєв.
Як повідомлялося, ФДМ, крім пакета "Чернігів-", виставив на продаж на біржах 25,02% акцій "Прикарпаттяобленерго" (торги – 15 травня), 25,01% акцій "Одесаобленерго" (19 травня) і по 25%+1 акція "Полтава-" (20 травня) і Сумиобленерго" (22 травня).
На торгах фондової біржі "Іннекс" (Київ) 29 квітня поточного року ФДМ продав 26,98% акцій ВАТ "Львівобленерго" ТОВ "Тект-Трейд" (Київ), основним видом діяльності якого є торгівля цінними паперами, за 197 млн 852 тис. 283,72 грн. Компанія виступила кінцевим покупцем пакета акцій обленерго.
Чистий прибуток "Чернігівобленерго" в 2008 році збільшився в 11,7 рази (на 35,9 млн грн) у порівнянні з 2007 роком - до 39,28 млн грн, чистий дохід - на 32,7% (на 143,8 млн грн), - до 583,104 млн грн.
"Чернігівобленерго" експлуатує розподільні електричні мережі, розташовані на території Чернігівської області, постачає електроенергію споживачам регіону, надає супутні послуги.
ТОВ "Он-лайн Капітал" (Київ) здійснює депозитарну діяльність хоронителя цінних паперів. Ліцензію Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку компанія одержала в листопаді 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас