Українські компанії втратили 534 мільйони через піратів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські компанії втратили 534 мільйони через піратів

679
За рік кількість неліцензійної продукції в Україні зросла на 1%. Таким чином, зараз піратські програмні копії займають 84% вітчизняного ринку. Про це свідчать дані провідної компанії з вивчення IT-ринку IDC, яка провела дослідження ринків у більш ніж 110 країнах світу.
Згідно зі звітом IDC, в 2008 році ситуація з нелегальним програмним забезпеченням погіршилася лише в 16 державах. Але незважаючи на явне поліпшення ситуації, загальний рівень піратства у світі зріс до 41%, тобто на 3%. Експерти стверджують, що це відбулося у зв'язку з тим, що найбільше зростання ринку програмного забезпечення спостерігалося саме в країнах з високим рівнем піратства.
Останній раз такий високий рівень контрафакту в Україні був зафіксований в 2006 році. Тоді, за підрахунками компанії, це завдало державі збиток у розмірі 69 мільйонів доларів за рахунок несплачених податків, а IT-компанії втратили 941 мільйон прибутку. За оцінкою IDC, втрати галузі від комп'ютерного піратства в Україні в 2008 році склали 534 мільйона.
У той же час учасники ринку впевнені, що обсяг піратства в Україні суттєво вищий 84%. За оцінкою компанії Adobe, він становить 95%. "Причини носять комплексний характер, - міркує голова представництва Adobe Systems в Україні Данило Ключников. - У першу чергу це пов'язано з роллю держави в реалізації механізму захисту авторських прав".
Тим часом ситуація з піратством в інших державах світу трохи покращилася. Так, 57 державам удалося зменшити кількість неліцензійного програмного забезпечення. У їхнє число потрапила Росія, де за рік рівень піратства скоротився на 5%, склавши 68%.
За прогнозами експертів, в 2009 році ситуація з піратством тільки погіршиться. На руку тіньовим виробникам зіграє криза, адже вона впливає на купівельну спроможність. "Наш постійний моніторинг показує, що зростання числа піратської продукції стало результатом економічної рецесії, оскільки негативні тенденції активізувалися саме в IV кварталі минулого року", - уточнює керівник департаменту захисту інтелектуальної власності "Майкрософт Україна" Микола Мірчич.
Разом з тим, як відзначають виробники програмного забезпечення, зниження світового рівня піратства принаймні на 1% за рік принесло б IT-компаніям додатково 20 мільярдів доларів доходу. Крім того, американська компанія стверджує, що боротьба з піратством дозволить послабити проблему безробіття. Так, наприклад, це дозволить створити в Україні порядку тисячі нових робочих місць.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас