Рівень довіри до світової економіки підскочив у травні до максимуму за 19 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень довіри до світової економіки підскочив у травні до максимуму за 19 місяців

Казна та Політика
387
Рівень довіри до світової економіки підскочив у травні 2009 року до максимуму за 19 місяців, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg по усьому світу.
На зростання довіри вплинули заяви центральних банків світу про перші ознаки поліпшення економічної ситуації і результати стрес-тестів найбільших банків США, які вселили інвесторам упевненість у відносній стабільності фінансової системи.
Індекс Bloomberg Professional Global Confidence злетів у травні до 38,72 пункту в порівнянні з 21,2 пункту у квітні. Приріст показника став найбільш значним з листопада 2007 року, коли агентство Bloomberg почало проводити подібні опитування.
Значення індикатору нижче 50 пунктів свідчить про те, що число песимістів перевищує кількість оптимістів.
Голова Федерального резерву США Бен Бернанке і президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше в числі інших оголосили про появу сигналів ослаблення рецесії. Хоча зберігається високий рівень безробіття, підприємства поступово почали збільшувати обсяги виробництва, тому що складські запаси готової продукції виснажилися.
Світовий фондовий індекс MSCI World злетів на 37% з мінімуму цього року, досягнутого в березні.
"Світова економіка пройшла нижню точку падіння, і достаток захльостує фондові ринки", - говорить економіст Standard Chartered у Сингапурі Елвін Ллю.
Настрої в Азії і США покращилися більш істотно, ніж в інших регіонах, але в цілому всі респонденти вважають, що найгірший етап кризи залишився позаду.
Настрої покращилися на всіх світових ринках. У США індикатор підскочив у травні до 34 пунктів з 23,9 пункту у квітні, у Японії - з 22,2 пункту до 29,6 пункту. Учасники опитування в Європі також були налаштовані оптимістично - індекс підвищився з 14,2 пункту до 23,7 пункту.
"Ми пережили надзвичайно сильне потрясіння економіки, яке було для рівня ділової довіри, що обрушився із серпня минулого року, вибухом нейтронної бомби, - відзначив головний фахівець із економіки Європи Barclays Capital Джуліан Келлоу. - Дії регуляторів, зокрема агресивні заходи Федерального резерву, сприяли відновленню позитивного імпульсу, і ми тепер очікуємо подальшого поліпшення".
Рівень довіри в Мексиці підвищився, незважаючи на спалах свинячого грипу, який змусив уряд закрити підприємства і школи та, імовірно, привів до поглиблення рецесії в країні. Показник виріс із 19,3 пункту до 22 пунктів.
У Латинській Америці в цілому індекс довіри підвищився більш ніж у півтора рази - до 41,7 пункту з 23,6 пункту у квітні. Показник для Азії підскочив з 36,6 пункту до 47,5 пункту.
Згідно з результатами дослідження, долар США може подешевшати відносно основних світових валют у найближчі півроку - індекс у травні залишається нижче "вододілу" 50 пунктів, незважаючи на досить значне зростання: показник піднявся із квітневих 42,9 пункту до 47,9 пункту.
В опитуванні, проведеному з 4 по 8 травня, взяли участь більше 1,3 тис. респондентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас