Медведєв: Банки, що отримали держпідтримку, повинні знизити ставку до 15,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв: Банки, що отримали держпідтримку, повинні знизити ставку до 15,5%

551
Президент Росії Дмитро Медведєв у середу провів у Кремлі нараду з економічних питань, у якій взяли участь міністри економічного блоку кабінету. На нараді голова РФ зажадав від банків, що одержали держпідтримку, знизити кредитну ставку до 15,5%.
На нараді Медведєв відзначив, що "кредити для громадян як і раніше залишаються недоступними". На думку президента, "головною перешкодою" для одержання позики є "високі процентні ставки, що найчастіше перевершують 20% річних, і зростання простроченої кредитної заборгованості".
"Утворилося порочне коло: для наших підприємств такі кредити непід'ємні, а самі банки з їхнім зростаючим обсягом простроченої заборгованості просто бояться видавати кредити", - підкреслив він.
У зв'язку з цим Медведєв зажадав від банків, які одержали держпідтримку, знизити кредитну ставку до 15,5%.
"Ми прийняли кілька рішень у цій сфері: Банк Росії знизив ставку рефінансування до 12,5 %", - нагадав він.
"На кредитування економіки повинні бути направлені кошти банків в обсязі не менше сум держпідтримки", - додав він. "При цьому процентна ставка по таких кредитах для позичальників буде складатися зі ставки рефінансування плюс три відсотки", - пояснив Медведєв.
Крім того, на думку президента, ідея держгарантій у формі субсидіарної відповідальності провалилася, у зв'язку із чим він зажадав розробити систему держгарантій підприємствам на основі солідарної відповідальності.
"Тема надання держгарантій у формі субсидіарної відповідальності обговорювалася, з нею всі погодилися. Всі порахували, що цього буде досить, тому що традиційно гарантії носять субсидіарний характер відносно основного зобов'язання боржника"? - підкреслив Медведєв. За його словами, з 300 млрд. рублів, зарезервованих на ці цілі, не було видано "ні рубля".
"Тобто колишня ідея державних гарантій провалилася", - констатував Медведєв.
Міністр фінансів Олексій Кудрін відзначив, що в цей час проект закону про надання держгарантій на основі солідарної відповідальності перебуває на узгодженні в Мінюсті. Узгодження, за словами Кудріна, буде завершено до кінця поточного тижня.
Проект закону щодо участі держави в докапіталізації банків у цей час проходить необхідні узгодження, які також будуть завершені до кінця тижня, заявив Кудрін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас