Винних знайшли заздалегідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винних знайшли заздалегідь

Аграрний ринок
831
Це може стати першим кроком у боротьбі з очікуваним дефіцитом солодкого продукту.
Юлія Тимошенко зобов'язала губернаторів у терміновому порядку провести в довірених їм регіонах розслідування зростання цін на продовольство. Хоча доручення стосується в цілому стримування зростання цін на продтовари, особливу увагу прем'єр закликала приділити вартості солодкого продукту, оскільки по цьому товару стрибок цін був найбільш відчутний. "Це тривожні показники, і я прошу всіх голів облдержадміністрацій звернути увагу на цінові параметри по цукру. Я почуваю, що пішла певна монопольна змова і пішло серйозне підвищення цін", - сказала вона.
Максимальне зростання цін на цукор було зафіксовано у Чернігівській області - на 12%, однак подорожчання продукту фіксують практично у всіх регіонах. "Так, безумовно, є зростання цін, ми двічі на тиждень моніторимо оптові ціни підприємств і відправляємо дані в Кабмін, - повідомили у відділі харчової і переробної промисловості управління розвитку АПК Вінницької ОДА. - У середньому за останній час оптова ціна збільшилася на 13 коп.- з 4,50 до 4,63 грн./кг". Про змову не ідеться, зростання цін на місцевих підприємствах пояснюють об'єктивними складовими. "Цукровики пояснюють зростання цін традиційно: подорожчанням складових собівартості - енергоресурсів і т.д", - говорять в адміністрації.
Начальник відділу переробної промисловості управління розвитку АПК Рівненської ОДА Тетяна Хижнякова також відзначає зростання роздрібної ціни на цукор у регіоні, однак, як пояснюють в адміністрації, воно спровоковано не регіональними виробниками. "У нас в області два заводи, і обидва заявляють про те, що в них немає цукру під реалізацію - вони виконують тільки довгострокові контракти з кондитерською галуззю. Тому відстежити оптову ціну і її зміни немає можливості", - говорить вона.
Представники цукрової галузі відзначають, що якщо уряд не влаштовує дана ринкова ціна, то її можна стабілізувати інтервенціями. "У Держрезерві є дешевий цукор по 3,78 грн.- де він? - відзначив один з учасників цукрового ринку. - Я думаю, що ціна 5 грн. на опті реальна в середньостроковій перспективі".
Експерти прогнозують, що до осені через запаси, що вичерпалися, цукру і недовироблення (в 2009 р. буде зроблено 1,6 млн. т при ємності внутрішнього ринку 2-2,2 млн. т) внутрішній ринок зіткнеться з дефіцитом, який оцінюється в півмільйона тонн. Навіть при поставках 100% квоти СОТ (260 тис. т), швидше за все, виникне потреба в імпортному готовому продукті. Надлишок, зроблений в 2006 р. (2,6 млн. т), уже нівельовано декількома сезонами недовироблення і цього року аграрії залишили посівні площі під буряком на невисокому рівні, так що резервів для збільшення виробництва не буде. "До осені Україна може зіткнутися із серйозним дефіцитом цукру, і тоді і починається - пошук змов і т.д.", - говорить генеральний директор компанії "ААА" Сергій Наливка.
Цукровий ринок уже знає випадок пошуків і викриття змови монополістів - в 2006 р. АМКУ визначив компанії, відповідальні за стрибок цін у весняно-літній період 2005 р. Тоді з формулюванням "за антиконкурентні погоджені дії" сім оптових операторів були оштрафовані на 17,2 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас